Clisthenes van Athene (6e eeuw v.Chr.)

De Atheense staatsman Clisthenes van Athene (ca. 570-507 v.Chr.), ook wel Cleisthenes van Athene of Kleisthenes genoemd, geldt samen met de politicus Pericles (Perikles) als een belangrijke grondlegger van de Atheense democratie.

Ostracisme – schervengericht

Het systeem van ostracisme (het schervengericht) was een stemmethode die eind zesde eeuw voor Christus in Athene ingevoerd werd. De procedure was in gebruik van ongeveer het jaar 508 tot 415 v.Chr. Het systeem werd ingevoerd door de Clisthenes van Athene.

Werkmiddelen van de democratie

De democratie van de oude Grieken was echter niet democratisch in de huidige betekenis van het woord. Hele bevolkingsgroepen, zoals vrouwen, slaven en buitenlanders (metoiken) hadden immers geen stemrecht.

Athene krijgt Maria Callas-museum

In Athene opent volgend jaar een museum dat gewijd is aan de beroemde operadiva Maria Callas. Volgens burgemeester Kaminis is dat ‘het minste wat de stad kan doen om de herinnering aan een grote zangeres levend te houden’.

Herodotus van Halikarnassos (ca. 484-424 v.Chr.) – Grieks historicus

Herodotus (of Herodotos) was een Griekse historicus en etnograaf (volkenkundige), geboren rond 484 v.Chr. in Halikarnassos, het huidige Bodrum in Turkije. Hij was de eerste die een historische gebeurtenis (de Perzische Oorlog) beschreef, en deze ook probeerde te verklaren. Met zijn beroemde werk Historiën – ‘Het verslag van mijn onderzoek’,

Akropolis Museum in Athene geopend

In Athene is afgelopen weekend het nieuwe Akropolis-museum geopend. Bij de opening, afgelopen zaterdag, waren verschillende staatshoofden en regeringsleiders uit diverse Europese landen aanwezig, maar niet uit Groot-Brittannië. De Griekse president Papoulias riep de Britten afgelopen weekend op alsnog de zogenaamde Elgin marbles terug te geven.

België geeft honderdtal Griekse antiquiteiten terug

België geeft een honderdtal antieke voorwerpen terug aan Griekenland. De antiquiteiten werden onlangs gevonden bij de universiteit van Gent en bleken Griekenland tijdens het regime van de militaire junta (1967-1974) op illegale wijze te hebben verlaten. Dat meldt het persbureau AFP. Het gaat om voorwerpen, voornamelijk aardewerk en muntstukken, afkomstig