Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning (93) voor de rechter

De 93-jarige Reinhold Hanning werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in het beruchte concentratiekamp Auschwitz. In februari moet hij zich in Duitsland voor de rechter verantwoorden.

De Duitser wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op zeker 170.000 Joden. Reinhold Hanning maakte als sergeant onderdeel uit van de Totenkopf-divisie van de SS. Van januari 1943 tot juni 1944 werkte hij als bewaker in Auschwitz. Hij zou onder meer de binnenkomende transporten hebben bewaakt. Hanning heeft erkend dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Volgens hem was hij echter niet werkzaam in Birkenau, waar de meeste massamoorden plaatsvonden.

Uit medisch onderzoek is gebleken dat de Duitser fit genoeg is voor een proces. De zittingen duren vanwege de gezondheid en leeftijd van Hanning echter steeds niet langer dan twee uur.

Oskar Gröning

In Duitsland worden nog altijd oud-bewakers opgespoord om hen alsnog te veroordelen. Eerder dit jaar werd de 94-jarige oud-kampbewaker Oskar Gröning nog veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan de moord op duizenden Joden.

- advertentie -

Boek: De fotograaf van Auschwitz

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: