Dark
Light

De Biblebelt (en de bevindelijk gereformeerden)

Auteur:
2 minuten leestijd
Biblebelt - Dorpskerk Hersteld Hervormde Gemeente te Staphorst (CC BY 3.0 - G.Lanting - wiki)
Biblebelt - Dorpskerk Hersteld Hervormde Gemeente te Staphorst (CC BY 3.0 - G.Lanting - wiki)

Dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel, loopt een strook waar relatief veel bevindelijk gereformeerden wonen. Deze strook staat bekend als de bijbelgordel, biblebelt of reforiem.

De titelpagina van de eerste druk van de Statenvertaling uit 1637, met een stadsgezicht op Leiden. (Uit de collectie van het NBG) - Publiek Domein / wiki
De titelpagina van de eerste druk van de Statenvertaling uit 1637, met een stadsgezicht op Leiden. (Uit de collectie van het NBG) – Publiek Domein / wiki
Veel gelovigen op de biblebelt, soms ook refo’s genoemd, houden vrij strikt vast aan hun geloof. De zondag is er nog een echte rustdag, veel vrouwen lopen in rok, moderne communicatiemiddelen worden kritisch bekeken, in de huiskamers vindt men vaker een orgel en men leest graag uit de oudere bijbelvertalingen, soms zelfs uit de Statenvertaling uit 1637. Mensen trouwen er doorgaans jong en gezinnen zijn er vaak groter dan gemiddeld.

Bevindelijk gereformeerden, die sinds eind twintigste eeuw wel iets opener zijn geworden ten opzichte van de samenleving dan in de periode hiervoor, hebben ook een eigen krant: het Reformatorisch Dagblad. Traditioneel vindt de landelijke politieke partij SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) een groot deel van haar achterban op de biblebelt. Ook de minder conservatieve ChristenUnie heeft een vrij grote achterban op de biblebelt.

Principieel

Bij actuele politieke discussies neemt men vaak principiële standpunten in. Denk hier bijvoorbeeld aan onderwerpen als de zondagsrust, euthanasie en abortus. Onder de bevindelijk gereformeerden vindt men in verhouding veel mensen die om religieuze redenen tegen het vaccineren van kinderen zijn. Deze gelovigen zien vaccineren als verzet tegen Gods voorzienigheid. Volgens hen bepaalt God of de mens ziek wordt en of die daarvan herstelt.

Door de buitenwereld wordt de biblebelt soms als een geheel gezien. De biblebelt kent echter geen overkoepelende (organisatie)structuur en gelovigen behoren tot verschillende kerken, waaronder de Gereformeerde Gemeenten, Oud-Gereformeerde Gemeenten, delen van de Gereformeerde Bond en van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Geografie

Geografisch loopt de bijbelgordel via Walcheren en Tholen in Zeeland via het Merwedegebied, de Veluwe en de Kop van Overijssel naar de Friese Wouden, een streek in het oosten van Friesland. Binnen deze gordel worden soms vier kerngebieden aangemerkt: Noord-Nederland, Gelderland en Utrecht, het Merwedegebied en Zeeland. Iedere streek heeft weer eigen kenmerken.

Globaal lijstje met plaatsen op de biblebelt

Staphorst, Rouveen, Zwartsluis, Genemuiden, IJsselmuiden, Kampen, Oldebroek, Hattem, Heerde, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Putten, Barneveld, Renswoude, Veenendaal, Rhenen, Bunschoten, Nijkerk, Hoevelaken, Woudenberg, Scherpenzeel, Kesteren, Lienden, Geldermalsen, Asperen, Leerdam, Meerkerk, Ameide, Lopik, Stolwijk, Reeuwijk, Waddinxveen, Noordeloos, Groot-Ammers, Bergambacht, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Zwijndrecht, Neerijnen, Kerkwijk, Brakel, Woudrichem, Werkendam, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, ‘s-Gravendeel, Oud-Beijerland, Korendijk, Middelharnis, Oude-Tonge, St. Maartensdijk, Goed, Middelburg, Oostkappele (bron: Gordel van God – Willem Oosterbeek)

Biblebelt

De term biblebelt is afkomstig uit het Engels, waar hij eveneens gebruikt wordt als aanduiding voor streken met een hoge concentratie streng-christelijke kerken. Met name in het zuiden van Amerika vindt men bijvoorbeeld dergelijke gebieden.

Ook interessant: Geschiedenis van de SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij)
Overzicht van boeken over religeuze geschiedenis

Bronnen

-http://www.protestant.nu/Encyclopedie/tabid/359/Default.aspx?Page=Bevindelijk%20gereformeerden
-https://schooltv.nl/video/clipphanger-wat-is-de-biblebelt/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijbelgordel
-Langs de nullijn: de twee kanten van Nederland – Sietse van der Hoek
×