Dark
Light

Bijzonder Azteken-graf ontdekt in Mexico

Auteur:
1 minuut leestijd

Een opmerkelijke vondst in Mexico. Archeologen vonden in het Azteekse Templo Mayor-complex het skelet van een jonge vrouw. Rond het skelet werden ongeveer 1700 botten en schedels van andere personen aangetroffen.

Huitzilopochtli
Het gaat volgens de onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) om botten van ongeveer vijfhonderd jaar oud. Bij de lichaamsresten werden ook stukken hout gevonden, mogelijk gaat het om stukken van een heilige boom.

Volgens het INAH is het voor het eerst dat er zo´n graf gevonden is. De vondst is onder meer bijzonder omdat de Azteken niet echt bekend stonden als een volk dat mensenoffers bracht of botten verplaatste na een eerdere begrafenis.

De menselijke resten rond het skelet van de jonge vrouw zijn waarschijnlijk verplaatst. Het INAH denkt niet dat er sprake is van mensenoffers. De beenderen lijken te zijn gesorteerd. Zo werd er bijvoorbeeld een stapel met vooral dijbenen gevonden en op een andere stapel lagen de resten van zeven volwassenen en drie kinderen.

Templo Mayor

Templo Mayor, ook wel de Piramide van Huitzilopochtli, bevindt zich vandaag de dag in Mexico-Stad. Vroeger maakte de tempelpiramide onderdeel uit van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. De piramide was gewijd aan de oorlogs- en zonnegod Huitzilopochtli en de watergod Tlaloc. Bij Templo Mayor wordt al lange tijd archeologisch onderzoek verricht.

De Azteekse hoofdstad Tenochtitlan werd in de zestiende eeuw veroverd en verwoest door de Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador Hernán Cortés.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×