Biografie Jo Otten genomineerd voor Mr. J. Dutilhprijs

Te leven op duizend plaatsen. Jo Otten 1901-1940 – Rob Groenewegen
De biografie Te leven op duizend plaatsen. Jo Otten 1901-1940 van Rob Groenewegen is genomineerd voor de Mr. J. Dutilhprijs 2012.

De Mr. J. Dutilhprijs wordt eens in de twee jaar door het Historisch Genootschap Roterodamum uitgereikt aan de auteur van de beste publicatie over de geschiedenis van Rotterdam. Een van de kanshebbers voor de nieuwste editie van de prijs is het boek Te leven op duizend plaatsen over de Rotterdamse schrijver Jo Otten.

De Rotterdammer Jo Otten zocht tijdens het interbellum erkenning als schrijver, maar moest toezien hoe zijn medestrevers, onder wie de essayist en criticus Menno ter Braak, de dienst uitmaakten. Volgens de uitgever wordt Jo Otten in de biografie neergezet als een “hypersensitieve intellectueel die zichzelf isoleerde van zijn tijdgenoten door zijn emoties te etaleren en zich in woord en gebaar te verzetten tegen de wetmatigheden die hem hinderden in zijn geestelijke bewegingsvrijheid”. Jo Otten werd in 1940 in Den Haag dodelijk getroffen door een Duitse bom.

- advertentie -

Auteur Rob Groenewegen promoveerde in 2011 aan de Universiteit Leiden op de biografie. De handelseditie van het proefschrift verscheen bij uitgeverij In de Knipscheer.

Aan de Mr. J. Dutilhprijs is een geldbedrag van zesduizend euro verbonden. Daarnaast ontvangt de winnende auteur een legpenning. Op 10 oktober wordt bekend welke twee andere boeken genomineerd zijn voor de prijs. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 oktober 2012 in het Bibliotheektheater Rotterdam.

Lees op Historiek een fragment uit de biografie van Jo Otten

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: