Dark
Light

Biografie Jo Otten genomineerd voor Mr. J. Dutilhprijs

Auteur:
1 minuut leestijd

Te leven op duizend plaatsen. Jo Otten 1901-1940 – Rob Groenewegen
De biografie Te leven op duizend plaatsen. Jo Otten 1901-1940 van Rob Groenewegen is genomineerd voor de Mr. J. Dutilhprijs 2012.

De Mr. J. Dutilhprijs wordt eens in de twee jaar door het Historisch Genootschap Roterodamum uitgereikt aan de auteur van de beste publicatie over de geschiedenis van Rotterdam. Een van de kanshebbers voor de nieuwste editie van de prijs is het boek Te leven op duizend plaatsen over de Rotterdamse schrijver Jo Otten.

De Rotterdammer Jo Otten zocht tijdens het interbellum erkenning als schrijver, maar moest toezien hoe zijn medestrevers, onder wie de essayist en criticus Menno ter Braak, de dienst uitmaakten. Volgens de uitgever wordt Jo Otten in de biografie neergezet als een “hypersensitieve intellectueel die zichzelf isoleerde van zijn tijdgenoten door zijn emoties te etaleren en zich in woord en gebaar te verzetten tegen de wetmatigheden die hem hinderden in zijn geestelijke bewegingsvrijheid”. Jo Otten werd in 1940 in Den Haag dodelijk getroffen door een Duitse bom.

Auteur Rob Groenewegen promoveerde in 2011 aan de Universiteit Leiden op de biografie. De handelseditie van het proefschrift verscheen bij uitgeverij In de Knipscheer.

Aan de Mr. J. Dutilhprijs is een geldbedrag van zesduizend euro verbonden. Daarnaast ontvangt de winnende auteur een legpenning. Op 10 oktober wordt bekend welke twee andere boeken genomineerd zijn voor de prijs. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 oktober 2012 in het Bibliotheektheater Rotterdam.

Lees op Historiek een fragment uit de biografie van Jo Otten

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×