Bloembak Blenheim Palace blijkt Romeinse sarcofaag

Bijna tweehonderd jaar gebruikte Blenheim Palace in Woodstock een marmeren kist als bloembak. Een expert ontdekte onlangs bij toeval dat de kist in werkelijkheid een waardevolle Romeinse sarcofaag is. Het voorwerp is inmiddels gerestaureerd en wordt de komende tijd geëxposeerd in het kasteel.

Blenheim Palace in Woodstock werd in de achttiende eeuw gebouwd voor John Churchill, de eerste hertog van Marlborough. Het is vooral bekend omdat premier Winston Churchill er in 1874 werd geboren.

De versierde marmeren bak kwam ergens in de negentiende eeuw in bezit van het landgoed. Aanvankelijk werd hij gebruikt in een waterpartij. Daarna kreeg de twee meter lange bak een nieuwe plek in een rotstuin. Een taxateur ontdekte onlangs dat het om de voorkant van een witte sarcofaag gaat. De gebeeldhouwde figuren stellen vermoedelijk de god Dionysos, Hercules, Ariadne en een sater voor.

De 400 kilo zware sarcofaag verkeert volgens de restaurator nog in zeer goede staat.

- advertentie -

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: