Dark
Light

Boy George geeft 18e-eeuws icoon terug

1 minuut leestijd

Ogenschijnlijk zonder het te weten hing er bij zanger Boy George een achttiende-eeuws meesterwerk aan de muur met een waarde van minstens tweehonderdduizend euro. In 1974 gestolen op Cyprus, door de Turken.

Het icoon dat eigendom bleek van de Cypriotische kerk werd ontdekt door de Nederlandse omstreden kunsthandelaar Michel van Rijn. In november 2010 kwam Ivo Niehe voor de Tros TV Show bij Boy George, de voormalig zanger van de Culture Club, op bezoek. Tijdens die uitzending werden er opnames gemaakt van George’s huis.

Van Rijn ontdekt zodoende al tv-kijkend dat er een gestolen meesterwerk aan de muur hing bij de Britse popzanger. Hij tipte daarop de Cypriotische kerk, de rechtmatige eigenaar van het icoon.

Turkse invasie

Het icoon bleek één van de schilderijen te zijn die is gestolen tijdens de Turkse inval in Cyprus in 1974. Turkije viel het land binnen nadat Grieks-Cyprioten een staatsgreep probeerden te plegen tegen de toenmalige president Makarois. Nadat ook de Turks-Cyprioten het slachtoffer leken te worden van de gewelddadige couppoging viel Turkije het land in juli 1974 binnen.

Aanvankelijk leek daarmee de staatsgreep afgewend en de rust weer te zijn teruggebracht. De Turken begonnen echter in augustus een nieuw offensief, waarbij het noorden van Cyprus werd bezet. Honderdduizenden Grieks-Cyprioten werden met geweld van het eiland verdreven. In 1983 werd dit deel van het eiland onafhankelijk verklaard en riepen de Turken zelf de onafhankelijkheid uit. Dit wordt alleen door Turkije zelf erkend. Tijdens de Turkse inval werden talloze schilderijen van de Cypriotische kerk door de Turken ingenomen.

Boy George werd in de jaren tachtig bekend als extravagante zanger van de Culture Club. Daarna ging hij als solozanger verder. De zanger is verschillende keren in aanraking geweest met justitie voor onder andere drugsbezit, mishandeling en vrijheidsberoving. George zegt het dure schilderij in 1985 gekocht te hebben van een Londense kunsthandelaar. Naar eigen zeggen wist hij niet dat het was gestolen. Hij heeft het kunstwerk dinsdag officieel weer teruggegeven aan de kerk. Als beloning kreeg Boy George een modern icoon terug.

×