Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

David Bowie in het Groninger Museum

De vele gezichten van David Bowie
1 minuut leestijd
Aladin Sane - David Bowie

Het Groninger Museum biedt bezoekers de komende maanden een overzicht van de bijzondere carrière van muzikant en kunstenaar David Bowie. De tentoonstelling, kortweg getiteld David Bowie is werd afgelopen week geopend.

In de tentoonstelling worden de zintuigen van de bezoekers geprikkeld. Er is niet alleen veel te zien, maar ook te horen. In totaal zijn er meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van de Brit te zien. De muzikant bewaarde handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van albums en ander zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar.

David Bowie is - Groninger Museum (Foto Gerhard Taatgen)
David Bowie is – Groninger Museum (Foto Gerhard Taatgen)

De objecten laten zien hoe Bowie’s werk is beïnvloed door en invloed heeft gehad op uiteenlopende stromingen in kunst, design, theater en de hedendaagse cultuur. In de tentoonstelling ligt de focus op creativiteit, vernieuwing en samenwerking op het gebied van geluid, mode, vormgeving, theater en film. Het Groninger Museum:

“De geavanceerde geluidstechnologie, zoals die ook bij toneelensceneringen, animaties en video-installaties wordt gebruikt, creëert een meeslepende reis langs de artistieke invloeden van David Bowie.”

Groninger Museum (Foto: Gerhard Taatgen)
David Bowie is – Groninger Museum (Foto: Gerhard Taatgen)

Internationaal

De tentoonstelling ging in 2013 in première in het Victoria & Albert Museum in Londen en was daarna te zien in Toronto, Sao Paulo, Berlijn, Chicago en Parijs. Voor zover op dit moment bekend is Groningen de laatste locatie in Europa.

Het Groninger Museum verwacht veel van de tentoonstelling. Het hoopt er de komende drie maanden zeker 100.000 extra bezoekers mee te trekken en is gedurende de looptijd elke dag een uur langer open. Bezoekers krijgen bij de entree een headset zodat ze de tentoonstelling intens kunnen beleven.

In het Groninger Museum is David Bowie is te zien van 11 december 2015 tot en met 13 maart 2016.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.