Dark
Light

De ‘kruismoordpuzzel’: 501 bijzondere historische feitjes

Auteur:
2 minuten leestijd
Kruiswoordpuzzel (CC0 - Pixabay - stevepb)
Kruiswoordpuzzel (CC0 - Pixabay - stevepb)

Bij Veltman Uitgevers is recent een leuk boek verschenen met 501 belangrijke, schokkende, bizarre of grappige weetjes uit de wereldgeschiedenis. Het fraai vormgegeven boek is oorspronkelijk in het Engels uitgegeven in 2012, en in 2013 naar het Nederlands vertaald door Ellen Hosmar.

Lodewijk XIX was twintig minuten koning van Frankrijk
Lodewijk XIX was twintig minuten koning van Frankrijk
De feiten zijn over het algemeen logisch gekozen en onderverdeeld in korte verhaaltjes van ongeveer driekwart pagina en enkele korte feitjes van een of meer zinnen per pagina. Het chronologisch opgezette boek is met name geschikt om er af en toe bij te pakken om wat korte verhaaltjes te lezen en de algemene kennis weer wat uit te breiden.

Egyptenaar onder invloed

Ter illustratie en voorpret enkele korte feitjes, volgens de nummering uit het boek:

 • 3. Een oude Egyptische remedie tegen blindheid was een mengsel van gepureerde varkensogen, honing en rode oker, dat in het oor werd gegoten.
 • 8. De eerst bekende veroordeling voor rijden onder invloed vond plaats rond 2080 v.Chr. Een beschonken Egyptische wagenmenner reed een prinses aan.
 • 25. De Griekse atleet Protesilaus wierp een discus 46 meter ver in 600 v.Chr. Zijn record werd pas in 1928 verbeterd.
 • 72. De slechtste paus ooit was Johannes XII (955-964 n. Chr.). Hij proostte op de duivel, gokte, stal, moordde en pleegde overspel en incest.
 • 213. Het Witte Huis in Washington D.C. was oorspronkelijk grijs. Het werd wit geverfd om de roetvlekken van de brand tijdens de Oorlog van 1812 weg te werken.
 • 246. Lodewijk XIX was op 2 augustus 1830 20 minuten koning van Frankrijk – het kortste bewind aller tijden.

De ‘kruismoordpuzzel’

En nog een paar bijzondere gevallen:

 • 296. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stierven er zo’n 315 Uniesoldaten aan een zonnesteek.
 • 358. Cher Ami, een postduif, kreeg het Franse Oorlogskruis voor het overbrengen van twaalf belangrijke berichten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
 • 386. In 1926 liet een ober uit Boedapest een kruiswoordpuzzel als zelfmoordbrief na. De politie had burgers nodig voor de oplossing.
 • 422. De vredesvlam in Hiroshima brandt al sinds 1964 en zal blijven branden zolang er kernwapens in de wereld zijn.
 • 476. Het laatste slachtoffer van de guillotine, Hamida Djandoubi, werd op 10 september 1977 onthoofd in de Franse stad Marseille.

Slot

501 dingen die u moet weten over geschiedenis
501 dingen die u moet weten over geschiedenis
Natuurlijk bevat het boek ook serieuzere en belangrijkere feiten dan de ludieke voorbeelden die hierboven genoemd zijn. zo komen bijvoorbeeld wat uitgebreider de volgende gebeurtenissen, fenomenen en personen aan bod: de Codex Hammurabi (1780 v.Chr.), Alexander de Grote, Julius Caesar, de val van het Romeinse Rijk (476), de keizerskroning van Karel de Grote in 800 en de val van Constantinopel in 1453.

Andere noemenswaardige onderwerpen zijn de Grote brand van Londen (1666), de Californische goudkoorts (1849), de Mexicaanse Revolutie (1910), de Suezcrisis (1956), de landing op de maan (1969) en 9/11 (2001).

Het boek is, vanwege de inhoud en de vriendelijke prijs, ideaal om cadeau te geven aan een bekende.

Bekijk dit boek bij:

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×