KlussenKlussen

‘De Denker’ van Auguste Rodin

Het is maandag precies 172 jaar geleden dat de Franse beeldhouwer Auguste Rodin werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.

- ad -

Doodle voor Auguste Rodin
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 172e geboortedag van Auguste Rodin (1840-1917) is het traditionele logo maandag vervangen door een afbeelding van diens beroemde beeld ‘De Denker’.

Auguste Rodin werd op 12 november 1840 geboren in Parijs. Hij studeerde aan de Petite École, de latere École des Arts Décoratifs. Aanvankelijk had de kunstenaar veel moeite om als beeldhouwer erkend te worden. De zogenaamde Parijse salon, een grote en belangrijke kunsttentoonstelling, weigerde maar liefst drie keer werk van hem.

Rodin verbleef van 1871 tot 1877 in Brussel waar hij, samen met Van Rasbourg, werkte aan de decoraties van de Beurs. Tussentijds maakte hij (rond 1875) een reis door Italië. Rodin zei later dat die reis veel invloed op zijn ontwikkeling als kunstenaar had gehad. Hij bestudeerde er onder meer de werken van Michelangelo. Diens werken zouden de kunstenaar “bevrijd hebben van het academische”.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Auguste Rodin in 1908
Het beroemdste werk van Rodin is waarschijnlijk De Denker. De kunstenaar ontwierp dit bronzen beeld in 1880 als onderdeel van de bronzen Poort der Hel voor een nieuw te ontwikkelen museum in Parijs. Het was zijn eerste Parijse opdracht.

Aan de bovenzijde van de poort was het beeld van een peinzende en dichtende man te zien. Dit stelde de Florentijnse dichter Dante Alighieri voor. De hele poort was gebaseerd op diens beroemde werk La Divina Commedia (De goddelijke komedie)

Als zelfstandig beeld werd het werk bekend onder de naam Le Penseur (De Denker). Van dit beroemde beeld zijn verschillende afgietsels gemaakt. Een van die afgietsels bevindt zich in het Singer Museum in Laren.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!