Dark
Light

Dordts schilderij in clip Beyoncé getraceerd

Auteur:
2 minuten leestijd
Schilderij van Wim Jansen in de Trinitatiskapel (Dordrechts Museum)
Schilderij van Wim Jansen in de Trinitatiskapel (Dordrechts Museum)

Een Hollands schilderij dat op de achtergrond te zien is in de videoclip Intro Denial van de wereldberoemde Amerikaanse zangeres Beyoncé is getraceerd. Begin mei werd ontdekt dat het schilderij figureerde in de clip. Een oproep van het Dordrechts Museum om mee te helpen zoeken naar welk schilderij het zou zijn, leverde veel tips op. De gouden tip is nu binnen: het gaat om een Gezicht op Dordrecht van een zeer onbekende schilder en het hangt gewoon in een klein kerkje in Dordrecht.

Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum, die het Gezicht op Dordrecht in de clip ontdekte, had zelf eindeloos gezocht naar het schilderij. Toen er na vele tips een foto doorgestuurd werd van een schilderij dat gewoon in de Trinitatiskapel in Dordrecht hangt, wist hij dat het raak was en is hij het stuk meteen in het echt gaan bekijken. Paarlberg was tegelijkertijd verheugd en verbaasd:

‘Na alle commotie was ik blij dat ik het in ieder geval goed gezien had, dit is echt het schilderij uit de clip, maar het mysterie werd alleen maar groter.’

Still uit de videoclip van Beyoncé
Still uit de videoclip van Beyoncé

Het blijkt te gaan om een Gezicht op de Grote Kerk van Dordrecht van de schilder Wim Jansen (1923-1992). Bepaald geen bekende naam, zeker niet voor iemand buiten Dordrecht. Paarlberg:

“Die schilder is een zogenaamde Dordtse impressionist, en dan ook nog eens van de tweede generatie, het schilderij is pas rond 1950 gemaakt, in een hele behoudende stijl.”

Hoe komt zo’n onopvallend schilderij van een onbekende schilder uit een kleine kapel in een clip van Beyoncé?

Het schilderij van Wim Jansen (Dordrechts Museum)
Het schilderij van Wim Jansen (Dordrechts Museum)

Stock foto’s

Met een goede foto van het schilderij kon het museum op internet naar afbeeldingen zoeken. Er was slechts één plek te vinden waar de foto staat: een Chinese website met stock foto’s. Mogelijk is er gezocht op termen als ‘kunst’ en ‘architecturale schilderijen’ en kwamen de makers van de clip zo bij de bewuste foto uit. Hoe het Gezicht op Dordrecht van Jansen op die website terecht is gekomen blijft onduidelijk.

De Trinitatiskapel in Dordrecht is een openbare ruimte, dus iedereen kan een foto hebben gemaakt. Het Dordrechts Museum wil vanaf eind oktober een aparte zaal gaan wijden aan gezichten op Dordrecht en daarbij ook ‘het schilderij van Beyoncé’ een plekje geven.

Boek: 111 plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben

De videoclip van Beyoncé met daarin het schilderij van Dordrecht:

×