Ex-nazi Laszlo Csatary gearresteerd

The Sun over Laszlo Csatary
De 97-jarige oud-nazi Laszlo Csatary is in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gearresteerd. Eerder deze week onthulde de Britse tabloid The Sun de Hongaar te hebben opgespoord.

Het Simon Wiesenthal Centrum, dat zich onder meer bezighoudt met de jacht op oorlogsmisdadigers, gaf justitie in Hongarije vorig jaar al informatie over Csatary.

Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 15.700 Joden die vanuit het getto van de stad Kassa (nu

- advertentie -Kosice in Slowakije) naar concentratiekampen werden vervoerd.

De Hongaar werkte als politiecommandant in dit getto en zou zich opvallend wreed hebben gedragen. Zo zou hij bijvoorbeeld vaak vrouwen hebben geslagen en Joden opdracht hebben gegeven met hun blote handen gaten te graven in bevroren grond.

Nadat The Sun bekend had gemaakt de oud-nazi te hebben gevonden, kwamen er jongeren naar de woning van de Hongaar. De jongeren eisten de arrestatie van Csatary en zijn woning werd besmeurd met hakenkruizen.

Vlucht

Na de oorlog vluchtte Laszlo Csatar naar Canada waar hij ging werken als kunstverzamelaar. In 1948 werd hij in Tsjecho-Slowakije bij verstek ter dood veroordeeld. Eind jaren negentig kwam de Hongaar in de problemen. Omdat hij op zijn aanmeldingsformulier bleek te hebben gelogen werd in Canada zijn staatsburgerschap ingetrokken. Hij werd het land uitgezet. Vanaf dat moment was onduidelijk waar de Hongaar zich ophield. Deze week werd dus duidelijk dat hij zich in Boedapest ophield.

Sun-journalist over zoektocht naar Csatary

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: