Dark
Light

Hongaarse oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary opgespoord

1 minuut leestijd

The Sun opent met het nieuws
De Britse tabloid The Sun zegt in Hongarije de nazimisdadiger Laszlo Csatary te hebben opgespoord. De 97-jarige Hongaar staat hoog op de lijst van meest gezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum.

De directeur van het Simon Wiesenthal Centrum heeft tegenover verschillende media inmiddels bevestigd dat de gezochte oorlogsmisdadiger gelokaliseerd is in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Hij heeft ook al informatieovergedragen aan de officier van justitie in Boedapest om de zaak tegen Laszlo Csatary te verstevigen.

Laszlo Csatary was tijdens de Tweede Wereldoorlog een commandant bij de Hongaarse politie en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 15.700 Joden die vanuit het getto van de stad Kassa naar concentratiekampen werden vervoerd. De Hongaar werkte in het getto en zou zich daar opvallend wreed hebben gedragen. Zo zou hij bijvoorbeeld vaak vrouwen hebben geslagen en Joden opdracht hebben gegeven met hun blote handen gaten te graven in bevroren grond.

Na de oorlog vluchtte Laszlo Csatar naar Canada waar hij ging werken als kunstverzamelaar. In 1948 werd hij in Tsjecho-Slowakije bij verstek ter dood veroordeeld. Eind jaren negentig kwam de Hongaar in de problemen. Omdat hij op zijn aanmeldingsformulier bleek te hebben gelogen werd in Canada zijn staatsburgerschap ingetrokken. Hij werd het land uitgezet. Vanaf dat moment was onduidelijk waar de Hongaar zich ophield.

Medewerkers van de Britse tabloid The Sun hebben de man nu dus opgespoord in Boedapest. Ze hebben de hoogbejaarde Csatary inmiddels ook al bezocht. Toen hij geconfronteerd werd met het verleden zei hij dat hij “het niet gedaan” had en sloeg hij de deur dicht. Justitie in Hongarije onderzoekt het verleden van Csatary momenteel.

Sun-journalist over zoektocht naar Csatary

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie