Fotostudio Merkelbach. Portretten 1913–1969

Toon Hermans - Foto uit de collectie Merkelbach (Stadsarchif Rotterdam)
Toon Hermans - Foto uit de collectie Merkelbach (Stadsarchif Rotterdam)

Toon Hermans - Foto uit de collectie Merkelbach (Stadsarchief Amsterdam)
Toon Hermans – Foto uit de collectie Merkelbach (Stadsarchief Amsterdam)
Jacob Merkelbach opende in april 1913 een luxe portretatelier boven het gebouw van modehuis Hirsch & Cie aan het Leidseplein in Amsterdam. Een toplocatie voor de ambitieuze fotograaf.


Vanaf de oprichting was Fotostudio Merkelbach erg succesvol. Tot 1969 portretteerde hij bekende en minder bekende Nederlanders. Onder de prominenten die zich door Merkelbach lieten vereeuwigen bevonden zich onder meer koningin Wilhelmina, Mata Hari, Eddy Christiani, Fien de la Mar en Toon Hermans.

Omdat het in 2013 honderd jaar geleden is dat Merkelbach zijn fotostudio opende, heeft Stadsarchief Amsterdam besloten de collectie van 40.000 glasnegatieven uit de studio te digitaliseren, online te zetten en te exposeren.

Vanaf 13 september 2013 presenteert het archief met de tentoonstelling Fotostudio Merkelbach; Portretten 1913-1969 een selectie van de ruim 40.000 portretfoto’s van de beroemde studio: beroemdheden, filmsterren, podium¬kunstenaars en mannequins van weleer passeren de revue. In een video-installatie trekken daarnaast duizend familieportretten voorbij.

Verder geven documenten, affiches, glasnegatieven en een originele houten platencamera een beeld van het vakmanschap en de populariteit van de fotostudio. De tentoonstelling loopt van 13 september 2013 tot en met 5 januari 2014.

Lees ook: Welke namen horen bij deze 9 gezichten geportretteerd door Merkelbach

Gerelateerde uitgaven:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: