Dark
Light

Geen straf voor Mein Kampf-verkoper

Auteur:
1 minuut leestijd
Mein Kampf
Mein Kampf

De Amsterdamse antiquair die het boek Mein Kampf te koop aanbood, is niet strafbaar. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag bepaald.

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Het OM had een geldboete van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen galeriehouder Michiel van Eyck. In Nederland is verkoop van Mein Kampf namelijk verboden omdat het beruchte boek van Adolf Hitler uitlatingen bevat die beledigend zijn voor Joden en aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.

Van Eyck erkende tijdens de zitting dat hij het boek in zijn galerie verkocht en dat hij er van op de hoogte was dat het boek passages bevat die “voor Joden wegens hun ras of godsdienst beledigend zijn en die aanzetten tot haat jegens Joden en tot hun discriminatie”.

Achterhaald

De galeriehouder, in de rechtszaal bijgestaan door advocaat Gerard Spong, liet verder weten het boek vooral aan historici en verzamelaars te verkopen. Volgens Van Eyck is het verkoopverbod achterhaald omdat het werk op internet vrij beschikbaar is.

De rechtbank is van mening dat Mein Kampf een beledigend boek is dat kan aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Joden. Hoewel verkoop strafbaar is, wil de rechtbank echter niet tot veroordeling overgaan:

“Een veroordeling van verdachte, onder de gegeven omstandigheden, niet verenigbaar met artikel 10 EVRM. Maatschappelijke ontwikkelingen, met name de zeer eenvoudige verkrijgbaarheid van (de tekst van) Mein Kampf via het internet en de context waarbinnen verdachte het boek als historisch object ter verkoop aanbiedt, maken dat een veroordeling van verdachte in een democratische samenleving niet noodzakelijk is ter bescherming van Joden tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat wegens hun ras en/of godsdienst.”

Nadrukkelijk stelde de rechtbank echter ook dat er omstandigheden denkbaar zijn waarbij het een veroordeling voor verspreiding en in voorraad hebben van Mein Kampf wel noodzakelijk acht.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

×