Waarom zouden we Mein Kampf moeten lezen?

Bij uitgeverij Atlas Contact verscheen recent het boek Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme van historicus Ewout Kieft. In onderstaande podcast gaat de auteur in gesprek met collega-historicus Bas Kromhout. Centraal staat de vraag: Waarom zouden we Mein Kampf moeten lezen?. Lees ook: Mein Kampf

1924: kanteljaar in Hitlers leven en de wereldgeschiedenis

In 1924 kwam Adolf Hitler, na de mislukte coup van november 1923, in de gevangenis terecht. Het zou tot een keerpunt in zijn leven leiden: Hitler had de tijd om zich te bezinnen en zette zijn standpunten uiteen in het boek Mein Kampf. De Amerikaanse journalist Peter Ross Range laat

Mein Kampf blijft verboden boek

Na de oorlog werden de auteursrechten op Mein Kampf door de geallieerden overgedragen aan de Duitse deelstaat Beieren. De deelstaat was altijd fel tegen heruitgave van het beruchte boek.

De westerse voedingsbodem van het nationaalsocialisme

Als traditionele verklaringen voor het nationaalsocialisme worden vaak het meedogenloze Verdrag van Versailles genoemd, Hitlers intrigerende persoonlijkheid of de Blut und Boden-theorie. Deze verklaringen zijn volgens Vullierme onvoldoende om de opkomst van het nationaalsocialisme te verklaren.

40.000 euro voor gesigneerd exemplaar Mein Kampf

Aanvankelijk leek het erop dat het werk niet verkocht zou worden, maar kort nadat de veiling was gesloten meldde zich toch een koper. Die was bereid er ruim 43.000 dollar (omgerekend ongeveer 40.000 euro) voor neer te leggen.

Geen straf voor Mein Kampf-verkoper

De rechtbank is van mening dat Mein Kampf een beledigend boek is dat kan aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Joden. Hoewel verkoop strafbaar is, wil de rechtbank echter niet tot veroordeling overgaan.