In 1924 kwam Adolf Hitler, na de mislukte coup van november 1923, in de gevangenis terecht. Het zou tot een keerpunt in zijn leven leiden: Hitler had de tijd om zich te bezinnen en zette zijn standpunten uiteen in het boek Mein Kampf. De Amerikaanse journalist Peter Ross Range laat in 1924. Het kanteljaar van Hitler zien wat het jaar
Over enkele dagen ligt een Nederlandse vertaling van Hitlers beruchte boek Mein Kampf in de winkel. Het gaat om de vertaling van de Duitse editie mét wetenschappelijk commentaar.
Op 18 juli 1925 publiceerde Adolf Hitler het eerste deel van zijn boek 'Mein Kampf'. Hitler tekende er, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek in op. In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel 'Mijn kamp'. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk
Bij uitgeverij Atlas Contact verscheen recent het boek Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme van historicus Ewout Kieft. In onderstaande podcast gaat de auteur in gesprek met collega-historicus Bas Kromhout. Centraal staat de vraag: Waarom zouden we Mein Kampf moeten lezen?. Lees ook: Mein Kampf – Het verboden boek van Adolf Hitler …en: Mein Kampf
Mein Kampf is een unieke bron om de politiek strategie van de nazi’s te begrijpen. Daar is Adolf Hitler verbijsterend openhartig over.
Uitgeverij Prometheus wil de kritische editie van Mein Kampf, die begin dit jaar in Duitsland verscheen, in het Nederlands uitbrengen.
In de Poolse stad Zlocieniec is een tijdcapsule opgegraven die daar 82 jaar geleden door nazi’s werd verstopt.
In Italië is ophef ontstaan over een actie van dagblad Il Giornale, dat bij de weekendeditie een exemplaar van Mein Kampf van Adolf Hitler voegde.
Op de eerste pagina van het boek zijn handtekeningen te vinden van elf officieren van het bataljon van de 45e infanteriedivisie van het Amerikaanse leger.
Het OM heeft besloten in cassatie te gaan in de zaak tegen de Amsterdamse galeriehouder die in zijn winkel exemplaren van Mein Kampf verkocht.
Het gerechtshof heeft de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck die in zijn galerie het boek Mein Kampf, ontslagen van alle rechtsvervolging.
Na de oorlog werden de auteursrechten op Mein Kampf door de geallieerden overgedragen aan de Duitse deelstaat Beieren. De deelstaat was altijd fel tegen heruitgave van het beruchte boek.
Als traditionele verklaringen voor het nationaalsocialisme worden vaak het meedogenloze Verdrag van Versailles genoemd, Hitlers intrigerende persoonlijkheid of de Blut und Boden-theorie. Deze verklaringen zijn volgens Vullierme onvoldoende om de opkomst van het nationaalsocialisme te verklaren.
Het heruitgeven van Mein Kampf ligt in Duitsland zeer gevoelig. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Duitse deelstaat Beieren het auteursrecht in handen en die wilde nooit van een herdruk weten.
"Het gaat hier om volkomen immoreel geld verdienen aan de ellende van meer dan 50 miljoen oorlogsslachtoffers. De verkoop en het openbaar aanbieden zijn nog steeds verboden."
Aanvankelijk leek het erop dat het werk niet verkocht zou worden, maar kort nadat de veiling was gesloten meldde zich toch een koper. Die was bereid er ruim 43.000 dollar (omgerekend ongeveer 40.000 euro) voor neer te leggen.
"Het is geen taak van de overheid om te bepalen wat mensen mogen lezen. Objecten en teksten uit het verleden moeten niet verboden of weggestopt worden, maar moeten dienen als lesstof voor de toekomst."
De rechtbank is van mening dat Mein Kampf een beledigend boek is dat kan aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Joden. Hoewel verkoop strafbaar is, wil de rechtbank echter niet tot veroordeling overgaan.
Volgens het OM is galeriehouder Michiel van Eyck strafbaar omdat in Mein Kampf uitlatingen staan die beledigend zijn voor Joden en daarnaast aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.
Op 18 juli 1925 publiceerde Adolf Hitler het eerste deel van zijn boek 'Mein Kampf'. Hitler tekende er, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek in op.
De politie in Amsterdam heeft twee exemplaren van het beruchte boek Mein Kampf van Adolf Hitler in beslag genomen. De boeken werden te koop aangeboden in de Totalitarian Art Gallery.