Week van de koloniale geschiedenis

Getekend dagboek van een Indië-veteraan

Pagina uit het getekende dagboek

Korporaal Flip Peeters maakte tijdens zijn diensttijd in Nederlands-Indië een getekend dagboek voor zijn verloofde. Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf eind deze maand een tentoonstelling te zien rond dit bijzondere dagboek.

Flip Peeters maakte tussen augustus 1948 en juni 1950 als korporaal onderdeel uit van het KL 403 Bataljon Infanterie. Gedurende zijn tijd in Nederlands-Indië hield hij een getekend dagboek bij voor zijn verloofde Gerda. Via deze tekeningen vertelde hij haar wat hij zoal meemaakte.Zijn weergave van de tijd in Nederlands-Indië bleek voor veel Indië-veteranen erg herkenbaar te zien.

- advertentie -

Peeters schonk zijn dagboek later aan Museum Bronbeek. Tot eind dit jaar is het originele dagboek samen met vergrote reproducties van alle pagina’s in het museum te zien. Daarnaast worden in de tentoonstelling brieven getoond die de korporaal vanuit Indië naar zijn verloofde stuurde. Aan de hand van foto’s en voorwerpen uit Peeters’ diensttijd, waaronder wapens, krijgt de bezoeker in de tentoonstelling een beeld van de Indische diensttijd.

In de expositie zijn verder twee films te zien. In een gefilmd interview kijkt Flip Peeters anno 2011 terug op zijn diensttijd in 1948-1950. De documentaire ‘Water van Goud’ (2010, 60 minuten) wordt getoond in de ‘veteranencabine’. In deze documentaire zijn een reeks portretten van zowel Indonesische als Nederlandse veteranen te zien. Deze veteranen vertellen over de Nederlands-Indonesische oorlog van 1945-’50 en hoe ze vandaag de dag op die periode terugkijken. Beide films zijn geproduceerd door Stichting de Stobbe.

De tentoonstelling getiteld Lieve Gerda… Het getekend dagboek (1948-’50) van een Indië-veteraan is te zien van 30 maart tot en met 31 december 2011.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: