Militairen die met gevaar voor eigen leven de Nederlandse belangen verdedigden, konden lange tijd op weinig steun en empathie van de overheid rekenen. Een veteranenbeleid ontbrak.
Het Nederlandse veteranenbeleid is ontwikkeld in de tijd dat de psychische aandoening PTSS bekend werd. Daardoor ligt de focus volgens De Reuver misschien te veel op erkenning en zorg voor veteranen die te lijden hebben onder hun oorlogservaring, terwijl zij een minderheid vormen.
De gemeenteraad in Woerden heeft afgelopen week bepaald dat de graven van Molukse militairen een bijzondere status moeten krijgen. Dit betekent dat de graven niet geruimd mogen worden en dat de kosten van onderhoud voortaan voor de gemeente zijn.
De opa van Ronald Nijboer diende na de oorlog in Nederlands-Indië en tekende zijn belevenissen op in een dagboek. Waarom weten we zo weinig van die tijd?
In de Franse herinnering ging de strijd bij Waterloo de geschiedenis in als een glorieuze nederlaag. De mythe verspreidde zich dat het Franse leger zich, ondanks de vernedering van het debacle, tot het bittere einde had verzet.
Verschillende veteranen vragen zich af wat de documentaire eigenlijk te maken heeft met de doelstelling van het veteranenfonds.
Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Fagus het boek Weggemoffeld! van Ingrid Maan. In dit boek staan de persoonlijke belevenissen van de Duitse oorlogsveteranen centraal. Veteranen die met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal in Arnhem waren tijdens de Slag om Arnhem; de laatste slag die de Duitsers nog wonnen. Het zijn de verhalen die velen van hen door de decennia heen
Afgelopen maand overleed de Britse oorlogsveteraan Harold Percival op 99-jarige leeftijd. Omdat hij geen vrouw of kinderen naliet besloot de uitvaartorganisatie waar hij bij aangesloten was, mensen via een advertentie op te roepen zijn uitvaart bij te wonen. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. De uitvaart van de veteraan werd uiteindelijk bijgewoond door enkele honderden Britten, waaronder met name
Bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen (Limburg) herdenken veteranen uit verschillende landen over twee weken honderden militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Het gaat volgens de organisatoren van de herdenking om het eerste en enige monument in Nederland waar ook Duitse en Oostenrijkse slachtoffers worden herdacht. Het Leudalmonument werd in 2001 opgericht. Het herdenkt de
De voorzitter van veteranenvereniging VOMI Nederland vindt de excuses die donderdag namens de Nederlandse regering aan Indonesische weduwen werden aangeboden overbodig. Dat meldt de NOS.
Bij het Nationaal Indië-monument in Roermond zijn zaterdag de Nederlandse militairen herdacht die vielen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea in de periode 1945-1962.
Een jaar geleden publiceerde de Volkskrant foto´s van een executie in Nederlands-Indië. De onbekende beelden werden geschoten tijdens de politionele acties, maar veel kon er over de feitelijke executie niet verteld worden. Een 87-jarige veteraan heeft nu echter tegenover NRC Handelsblad laten weten dat hij destijds getuige was van de executie. De Indonesiërs op de foto zouden door een Nederlandse
In Nederlands’ koloniale tijdperk waren er talloze militairen actief in de overzeese gebieden. Sommige van hen konden na hun dienst niet meer dienen in het leger en kwamen terecht in Bronbeek, het tehuis voor veteranen. In 2013 viert dit tehuis het 150-jarig bestaan met een expositie over de eigen geschiedenis.
Kort nadat Nederland in 1940 door de Duisters was bezet, werd het zogenaamde Vaarplichtbesluit afgekondigd. Door dit besluit werden zeelieden verplicht te blijven varen op de schepen die vanaf dat moment werden ingezet voor de, vaak niet ongevaarlijke, transporten van de geallieerde legers. De zeelieden hadden door dit besluit nauwelijks nog contact met het thuisfront waardoor zowel de zeelieden als
Prins Willem-Alexander heeft zaterdag een krans gelegd bij het Indië-monument in Roermond. Duizenden oud Indië-militairen, familieleden en nabestaanden komen ieder jaar naar Roermond. Daar worden dan de ruim 6200 mensen herdacht die overleden tussen 1945 en 1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Nederland stuurde na de Tweede Wereldoorlog 100.000 militairen naar Nederlands-Indië om daar de orde
De enorme oefenterreinen in de provincie Gelderland mogen dan, na het aflopen van de Koude Oorlog, tot een minimum ingekrompen zijn (al zijn her en der nog altijd ontploffende oefengranaten hoorbaar); het militaire verleden van de provincie, vanaf ongeveer het begin van de jaartelling, laat zich niet zo gemakkelijk uitwissen. Daarom staat deze zomer in het teken van ‘Gelegerd in
Verschillende veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en deelnemers aan militaire missies in Irak en Afghanistan zijn boos over de deelname van zogenaamde ‘nepveteranen’ aan het jaarlijkse 5 mei-defilé in Wageningen. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag.
Bij Landgoed Bronbeek in Arnhem wordt op 6 juni een dialezing met rondleiding gegeven. Titel van middagvullende presentatie luidt Landgoed Bronbeek, koninklijk geschenk voor veteranen De presentatie op het landgoed wordt gegeven in het kader van het Themajaar van de Historische Buitenplaats 2012.
In België liggen bijna 28.000 geallieerde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven. In veel gevallen is er weinig bekend over deze soldaten. Het Belgische Instituut voor Veteranen (IV-INIG – IV-NIOOO) wil deze soldaten daarom op Facebook een gezicht geven.
Het Veteraneninstituut heeft donderdag vijfhonderd interviews met Nederlandse veteranen online gezet.
Korporaal Flip Peeters maakte tijdens zijn diensttijd in Nederlands-Indië een getekend dagboek voor zijn verloofde. Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf eind deze maand een tentoonstelling te zien rond dit bijzondere dagboek. Flip Peeters maakte tussen augustus 1948 en juni 1950 als korporaal onderdeel uit van het KL 403 Bataljon Infanterie. Gedurende zijn tijd in Nederlands-Indië hield hij een