Dark
Light

Google Maps toont gebruikers Adolf-Hitler-Platz

Auteur:
1 minuut leestijd

Adolf-Hitler-Platz in Berlijn op Google Maps
Adolf-Hitler-Platz in Berlijn op Google Maps
Lang geleden droeg het Theodor-Heussplein in Berlijn de naam van Adolf Hitler. Bij Google Maps was die naamswijziging kennelijk nog niet helemaal goed doorgekomen. Tot voor kort kregen gebruikers die inzoomden op het plein niet alleen de huidige naam te zien. Ook het Adolf-Hitler-Platz werd nog vermeld.

Nadat Google door de Duitse media op de fout was gewezen werd de naam gelijk aangepast. De foutieve naamsvermelding is nog wel te zien op eerder gemaakte printscreens.

Het bewuste plein was tussen 1933 en 1947 vernoemd naar Adolf Hitler. Daarna ging het Reichskanzlerplatz heten. Sinds 1963 draagt het oude plein de naam van Theodor Heuss, de eerste president van West-Duitsland.

In de nazi-tijd werden veel straten en pleinen in Duitsland vernoemd naar Hitler. Ook waren er veel steden en dorpen die de dictator het ereburgerschap verleenden. In veel plaatsen werd het ereburgerschap hem na de oorlog ontnomen, maar soms werd dit vergeten. Een jaar geleden nam het stadje Nortorf in Sleeswijk-Holstein de beruchte dictator zijn ereburgerschap pas af.

×