Dark
Light

Gouden Penseel voor Djenné Fila

Auteur:
1 minuut leestijd
Twee illustraties die Djenné Fila voor het prijswinnende boek maakte
Twee illustraties die Djenné Fila voor het prijswinnende boek maakte (TerraLannoo)

Het boek Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen, geïllustreerd door Djenné Fila, is bekroond met het Gouden Penseel 2023.

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
In het boek vertellen negenentwintig dieren, die ieder op hun eigen manier getuige waren van de wereldgeschiedenis, hun verhaal. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis en soms kijken ze vooruit. In het boek komen bijvoorbeeld zijderupsen, heilige koeien en ijsberen voorbij. Ook is er een plek voor een chimpansee die de ruimte in werd geschoten.

De jury van het Gouden Penseel is zeer te spreken over de illustraties van Djenné Fila (1995):

“De illustraties raken en geven letterlijk en figuurlijk kleur aan de informatie. Ze geven sfeer, zijn afwisselend en gevoelig en dienen niet alleen als ondersteuning. In het boek gaan de illustraties een synergetische relatie aan met de tekst. En dat is wat je wilt bij het toekennen van het Gouden Penseel: dat illustraties niet alleen een artistieke waarde uitstralen en vernieuwend zijn, maar dat ze in combinatie met de tekst ook een toegevoegde waarde hebben.”

Fila heeft een collagetechniek ontwikkeld, van soms wel vijfhonderd lagen dik. Eerder illustreerde ze onder meer de historische jeugdroman Schaduw van Toet, die genomineerd werd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Het Gouden Penseel wordt vrijdagavond uitgereikt op het Kinderboekenbal, die jaarlijks in aanloop naar de Kinderboekenweek wordt georganiseerd. Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

Boek: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

×