Dark
Light

Hillary Clinton (1947) – bijna Amerika’s eerste vrouwelijke president

Hillary Diane Rodham Clinton
4 minuten leestijd
Hillary Clinton (1947) – Amerika’s eerste vrouwelijke president?
Hillary Clinton (1947) – Amerika’s eerste vrouwelijke president?

Hillary Clinton, huidige presidentskandidaat van de Verenigde Staten namens de Democraten. De advocate en politica uit Chicago was al eerder First Lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken. In 2008 deed ze ook al een gooi naar het presidentskandidaatschap, maar verloor ze de Democratische nominatie van Barack Obama.

Hillary Clinton in 1992
Hillary Clinton in 1992
Hillary Rodman Clinton werd in 1947 geboren in Chicago als oudste dochter van ondernemer Hugh Ellsworth Rodham en Dorothy Emmma Howell. Naar eigen zeggen wilde ze als kind astronaut worden, maar kreeg ze van NASA te horen dat er geen vrouwen aangenomen werden. Op haar achttiende ging ze politieke wetenschappen studeren aan het prestigieuze Wellesley College. Nadat ze haar bachelor had gehaald werd Clinton toegelaten op de rechtenfaculteit van de Yale-universiteit.

Kinderrechten

Tijdens haar studie specialiseerde Clinton zich in kinderrechten en was ze vrijwilliger bij de juridische bijstand. Ook werkte ze bij het Yale Child Center. In 1973 publiceerde ze het artikel Children under the Law, waarin ze pleitte voor het vastleggen van kinderrechten, die tot dan toe onder het familierecht vielen. Na haar studie werkt ze voor het Children’s Defense Center in Cambridge. Ook werd ze in de jaren zeventig lid van de commissie die probeerde om Richard Nixon af te zetten na het Watergate-schandaal.

Bill en Hillary Clinton

In het laatste jaar van haar studie, in 1970, leerde Hillary Bill Clinton kennen, haar latere echtgenoot. In 1974 besloot het stel naar Arkansas te verhuizen. Hier werd Bill minister van Justitie. Vier jaar later werd hij senator in Arkansas. In de tussentijd werkte Hillary als advocaat bij de Rose Law Firm, een firma waar ze vijftien jaar zou werken en ook partner werd. Ze was de eerste vrouw bij de firma die deze positie bemachtigde en het zorgde ervoor dat Hillary vanaf 1978 tot Bill’s presidentschap meer verdiende dan haar man.

Familiekiekje van de Clintons
Familiekiekje van de Clintons
In 1980 werd de Clintons enige kind geboren, dochter Chelsea.

First Lady (1993-2001)

Nadat Bill Clinton in 1993 verkozen werd tot president van de Verenigde Staten, werd Hillary Clinton First Lady. Ze deed in die periode alleen vrijwilligerswerk en hielp haar man bij het presidentschap. Ze was zo betrokken, dat het koppel regelmatig ‘Billary’ werd genoemd.

Hillary werd onder meer voorzitter van een werkgroep die het stelsel van zorgverzekeringen moest hervormen, waardoor medische zorg ook toegankelijk werd voor armere mensen. Voor het plan zouden werkgevers verzekeringen moeten afsluiten voor hun werknemers. Het voorstel hiervoor kwam echter niet door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Daarnaast was Hillary betrokken bij een wet die ervoor zorgde dat zorgkosten voor kinderen wiens ouders niet voldoende inkomen hadden, betaald werden door de overheid. Ook deed ze onderzoek naar het Golfoorlogsyndroom, waar veteranen van de Golfoorlog aan leden, en was ze betrokken bij verschillende initiatieven tegen het gewelddadig optreden tegen vrouwen.

Hillary Clinton in 1995, tijdens een VN-conferentie over vrouwenrechten in Beijing.
Hillary Clinton in 1995, tijdens een VN-conferentie over vrouwenrechten in Beijing.

Lewinsky affaire

Tijdens de periode in het Witte Huis kwam er een affaire van Bill Clinton aan het licht: De Monica-Lewinsky affaire. Haar man werd hierdoor bijna afgezet, omdat hij onder ede zou hebben gelogen over zijn affaire met een stagiaire in het Witte Huis, Monica Lewinsky. Bill was al eerder met een affaire geconfronteerd die hij altijd ontkende. Hillary Clinton schreef later in haar memoires dat haar liefde voor Bill te groot was om hem vanwege zijn seksuele escapades te verlaten:

“No one understands me better and no one can make me laugh the way Bill does. Even after all these years, he is still the most interesting, energizing and fully alive person I have ever met.”

Hillary wordt beëdigd als senator. Links haar man Bill en dochter Chelsea.
Hillary Clinton wordt beëdigd als senator. Links Bill en Chelsea.
In 2000 werd Hillary Clinton senator in New York, in 2006 werd ze herkozen.

In 2003 was Hillary Clinton fel voorstander van het binnenvallen van Irak. In de jaren daarna bezocht ze regelmatig militairen in de gebieden. In 2005 gaf ze aan toch twijfels te hebben over het effect van de inval. Deze verandering van standpunt werd haar later niet in dank afgenomen.

Kandidaat Democratische partij

In 2008 deed Clinton een gooi naar het presidentskandidaatschap namens de Democraten. Ze moest het daarbij opnemen tegen de Hawaïaanse senator Barack Obama. Wie de verkiezingen ook won, een unicum werd het dus zeker. De Democraten zouden immers de eerste vrouwelijke óf de eerste donkere president leveren. Nadat duidelijk werd dat Clinton geen kans meer maakte op de nominatie, besloot ze meteen Obama te steunen. Zodra Obama president van de Verenigde Staten werd, trad Clinton aan als minister van Buitenlandse Zaken (Secretary of State).

Minister van Buitenlandse Zaken

Hillary als minister van Buitenlandse Zaken
Hillary als minister van Buitenlandse Zaken. National Archives
Terwijl Clinton minister van Buitenlandse Zaken was, brak in het Midden-Oosten de ‘Arabische lente’ uit. Hoewel ze aanvankelijk de Egyptische leider Hosni Mubarak steunde, was ze later voor een soepele overgang naar democratie. In Libië steunde ze een militaire interventie. In dat land werd de Amerikaanse ambassadeur om het leven gebracht.

Ook zette Clinton zich in voor homorechten en bezocht ze de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi. In 2013 legde ze haar ministerschap neer, volgens sommige berichten omdat ze te vermoeid was geraakt.

Presidentskandidaat 2016

Terwijl veel mensen dachten dat de politieke carrière van Clinton er wel zo’n beetje opzat, maakte ze in 2015 bekend dat ze presidentskandidaat wilde worden voor de Democraten. Aanvankelijk leek het erop dat de Democratische voorverkiezingen een formaliteit zouden worden, maar toen kreeg ze toch nog stevige concurrentie van de Democraat Bernie Sanders. Die maakte zich zo populair – met name onder jongeren – dat hij in 2015 door de lezers van Time werd uitgeroepen tot Person of the Year. Uiteindelijk ging toch Hillary er met de winst vandoor. Ze werd officieel de presidentskandidaat van de Democraten. Bij de verkiezingen op 8 november verloor ze de strijd na een lange en harde campagne van Republikein Donald Trump. Opvallend, want in de peilingen stond Clinton maandenlang voor.

E-mailschandaal

Verkiezingslogo 2016
Verkiezingslogo 2016
In 2015 werd bekend dat Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) haar privé-server had gebruikt om zakelijke e-mails te versturen. Hierdoor was belangrijke informatie makkelijker te hacken. Sinds 2014 is dit dan ook verboden, maar tijdens Hillary’s ambtstermijn was dit dus nog niet illegaal. Na een onderzoek van de FBI in haar e-mails, besloot de inlichtingendienst een paar dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen om haar niet te vervolgen.

~ Lilian Visser

Boeken van en over: Hillary Clinton
Artikelen over de geschiedenis van de Verenigde Staten

Speech van Hillary Clinton na haar nominatie in 2016:

×