Historische stad Palmyra in handen van IS

Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben woensdag de historische stad Palmyra in Syrië veroverd. Dat melden internationale media. Het regeringsgezinde leger zou voor de verovering nog wel de meeste burgers uit de stad hebben weten te evacueren.

Met de verovering van Palmyra heeft IS ongeveer de helft van Syrië in handen. Palmyra is van groot strategisch belang. De stad ligt namelijk op een belangrijke bevoorradingsroute van het Syrische regime. Onder meer de belangrijke routes van Damascus naar het westelijk gelegen Homs en het in het oosten gelegen Deir ez-Zor lopen via Palmyra.

Ook de archeologische vindplaats Palmyra zou volledig in handen gevallen zijn van de IS-strijders. Wereldwijd wordt gevreesd dat de terreurgroep de ruïnes zal vernietigen, net zoals in Irak eerder gebeurde met delen van de 2700 jaar oude stadsmuur van Nineve. Daarnaast is de kans reëel dat IS weer zal proberen archeologische artefacten te verhandelen. Dit is een van de manieren waarop de terreurgroep de strijd bekostigt.

Op dit moment zijn er nog geen berichten over vernielingen naar buiten gekomen.

- advertentie -
Palmyra
Palmyra

Bijzondere ruïnes

Palmyra was een oase op de zijderoute en vergaarde rijkdom doordat de inwoners reizende handelaren bescherming boden tegen overvallen van bedoeïenen. In het gebied zijn veel bijzondere ruïnes te vinden, waaronder die van een tempel van Baäl, een Romeins theater uit de tweede eeuw en een necropolis. De historische stad staat al sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

‘Palmyra has fallen to Islamic State’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: