Internationaal Hof buigt zich over conflict Preah Vihear Tempel

Preah Vihear Tempel – Foto: CC/William Brehm

Cambodja en Thailand hebben al lange tijd ruzie met elkaar over de Preah Vihear tempel. Deze tempel werd in 2008 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst en zorgde hierna voor een ruzie. Zowel Cambodja als Thailand claimen dat de hindoeïstische tempel van hen is. Momenteel buigt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich over de kwestie.

Vredespaleis in Den Haag, zetel van het Internationaal Gerechtshof


In de zomer van 2008 werd de Preah Vihear Tempel na een verzoek van Cambodja op de werelderfgoedlijst geplaatst. De enige toegangsweg naar de tempel loopt echter over Thais grondgebied en dat land was tegen de plaatsing op de werelderfgoedlijst.

In de periode hierna stuurden zowel Cambodja als Thailand militairen naar het gebied rond de tempel om het grondgebied te beschermen. Na een periode van relatieve rust laaide het grensconflict in 2011 opnieuw op. Bij schermutselingen rond de tempel vielen toen zelfs verschillende doden en de tempel zelf werd beschadigd. Een vleugel stortte in.

- advertentie -

Naar aanleiding van de gewelddadigheden stelde het Internationaal Hof twee jaar geleden een gedemilitariseerde zone in rond het complex. En nu buigen rechters van het hof zich dus over het grensconflict. Een uitspraak volgt waarschijnlijk in oktober.

Een beknopte geschiedenis van de Preah Vihear Tempel

Kaart met daarop de grens tussen Cambodja en Thailand zoals vastgesteld in 1907 en de grens die Thailand in 1962 claimde

Aan het eind van de negende eeuw na Christus werd begonnen met de bouw van de tempel. In de eeuwen hierna was de tempel gewijd aan de Hindoeistische god Shiva en de berggoden Sikharesvara en Bhadresvara. De oudste delen die ook nu nog te bezichtigen zijn stammen uit de tiende eeuw. Het grootste deel van de tempel werd echter gebouwd tijdens de regeringen van Suryavarman I (1002-1050) en Suryavarman II (1113-1150), koningen van het Khmer-rijk.

Aangezien de tempel zich in het grensgebied van Thailand en Cambadja bevindt is er in de loop der tijd verschillende keren gesteggeld over de vraag van wie de tempel nu eigenlijk is. In 1904 stond Cambodja onder gezag van de Fransen en richtte deze kolonisator een commissie op die moest bepalen wat de exacte grens tussen Thailand en Cambodja was. Bepaald werd dat als uitgangspunt voor de onderhandelingen werd genomen, dat de grens de loop van de rivier in de Dongrekbergen volgt. Volgens dit principe zou de tempel zich op het grondgebied van Thailand bevinden. In 1907 maakten Franse officieren uiteindelijk echter een kaart waarop de exacte grens te zien is. Op deze kaart bevindt de tempel zich op het grondgebied van Cambodja.

Preah Vihear Tempel in 2003 – Foto: CC/Detlef Garbrecht

In 1954 vertrok Frankrijk als kolonisator uit Cambodja. Vrijwel direct hierna bezetten Thaise militairen de Preah Vihear Tempel. Cambodja protesteerde hiertegen en vroeg het Internationaal Gerechtshof officieel te bevestigen dat de tempel op Cambodjaans grondgebied lag.

Jaren later (1962) bepaalde het Internationaal Gerechtshof uiteindelijk dat de tempel inderdaad op Cambodjaans grondgebied lag en dat Thailand haar troepen uit het gebied moest weghalen. Na de uitspraak gingen in Cambodja duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de uitspraak. Na een periode van hevig protest trok Thailand zich in januari 1963 uiteindelijk toch terug. Cambodja nam de tempel hierna tijdens een officiële feestelijke ceremonie weer in bezit. De leider van Cambodja, prins Sihanouk, zocht tijdens de ceremonie enige toenadering tot Thailand door te zeggen dat alle inwoners van het buurland de tempel wanneer ze willen zonder visa mochten bezoeken. De enige normaal begaanbare toegangsweg naar de tempel loopt overigens over Thais grondgebied. Vanaf Cambodja is de tempel uiteraard wel te bereiken, maar dit is enkel voorbehouden aan waaghalzen en klimmers.

Gerelateerde boeken:

Internationaal Gerechtshof buigt zich over tempelcomplex

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier