Dark
Light

Tentoonstelling over Sabena

Auteur:
2 minuten leestijd

Sabena Douglas DC-6B tijdens een landing in New York in 1955 – foto: CC/RuthAS
Het Jubelparkmuseum in Brussel bereidt een tentoonstelling voor over de Belgische vliegtuigmaatschappij Sabena. Het museum heeft dat maandag bekendgemaakt.

In 1923 werd de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena opgericht. Sabena, acroniem van Société Anonyme Belge d’Exploitation de la Navigation Aérienne, bouwde vrijwel gelijktijdig zowel in Europa als in Afrika een luchtnet uit. De eerste betalende vlucht vond plaats op 1 april 1924 en liep van Rotterdam via Brussel naar Straatsburg.In 1935 werden de luchtnetten van Afrika en Europa met elkaar verbonden door de opening van de lijn Brussel-Kinshasa. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vloot van de maatschappij, die vanaf dat moment onder de naam Sabena- Belgian World Airlines vloog, flink uitgebreid, Vanaf juni 1947 werd er bijvoorbeeld ook gevlogen op New York.

Halverwege de jaren zeventig was er enige tijd sprake van een fusie met de Nederlandse KLM en het Luxemburgse Luxair. Zowel KLM als Luxair zaten echter niet heel erg te springen om een fusie met de destijds al noodlijdende luchtvaartmaatschappij. Franstalige parlementariërs zagen daarnaast ook heel weinig in een fusie met een Nederlandse maatschappij.

Begin jaren negentig vloog Sabena vanuit Brussel op 85 bestemmingen in 49 panden en bedroeg het totale luchtnet ruim 190.000 kilometer. Op dat moment had de luchtvaartmaatschappij het financieel nog altijd erg moeilijk. In 1995 werden, om er financieel bovenop te komen, 49,5 procent van de aandelen verkocht aan Swissair. Het ging hierna korte tijd iets beter met de maatschappij, maar in 2001 viel het doek. Sabena werd dat jaar failliet verklaard.

Tentoonstelling

Logo van Sabena

De kern van de tentoonstelling in het Jubelparkmuseum zal bestaan uit een verzameling van uniformen waarmee de Sabena-stewardessen tussen 1947 en 2001 gekleed waren. Het museum kreeg deze verzameling enkele jaren geleden in handen. Het Jubelparkmuseum:

De bedoeling is enerzijds om de nostalgische herinnering aan een monument uit het Belgische collectieve geheugen tot leven te wekken. Anderzijds wil het museum duidelijk maken dat het bedrijf een pionier was op het vlak van veiligheid en deskundigheid en daarvoor veel erkenning genoot.

Aanleiding voor de tentoonstelling, getiteld De toekomst kwam uit de lucht – Sabena, is de tiende verjaardag van het einde van de maatschappij. De tentoonstelling moet een breed publiek trekken. Van liefhebbers van de luchtvaartgeschiedenis tot mensen die geïnteresseerd zijn in mode en Belgische geschiedenis. De tentoonstelling wordt geopend op 30 september en is vervolgens tot 26 februari 2012 te bezoeken.

×