Dark
Light

Jubilerend Artis op zoek naar eigen verleden

Auteur:
2 minuten leestijd

Dierentuin Artis in Amsterdam bestaat dit jaar exact 175 jaar. Donderdag is het jubileumjaar officieel afgetrapt.

Artis wil de komende tijd herinneringen ophalen, samen met de bezoekers. Op een speciale website kunnen die herinneringen gedeeld worden. Wie geen computer heeft kan de herinneringen per post naar Artis sturen. Enkele bekende bekende Artis-liefhebbers zoals Monique van de Ven, Aart Staartjes en Nicolette van Dam gaven donderdag het startsein voor de actie door hun meest bijzondere Artis-herinnering te delen.

Sinds donderdag is in de dierentuin ook een jubileumroute te volgen. De route leidt langs twaalf kijkers waarin historische beelden te zien zijn.

Geschiedenis Artis

Artis werd opgericht in 1838 als wetenschappelijk genootschap. Voluit is de naam Natura Artis Magistra. Dat betekent: ‘de natuur is de leermeester van de kunst.’ In de hele wereld groeide in de negentiende eeuw de belangstelling voor wetenschap en voor natuurwetenschappen in het bijzonder. Daarom werden overal zoölogische tuinen gesticht. Deze dierentuinen hadden een wetenschappelijke functie.

Artis in vroeger tijden – Foto: Artis

Na Londen, Parijs en Dublin was Artis binnen Europa de vierde wetenschappelijke dierentuin die werd opgericht. Niet alleen het dierenpark was belangrijk, maar er werden ook een bibliotheek en museum opgericht.

Het historische Vogelhuis – Foto: Artis

Aanvankelijk was Artis een genootschap voor welgestelden. Wie lid wilde worden, moest daarvoor een aanzienlijke bedrag betalen. Lang niet iedereen was hierdoor in staat de roofdieren, apen en andere exotische dieren in Artis te komen bekijken. Voor de ‘gewone Amsterdammer’ was Artis veel te duur. Het bestuur van het genootschap besloot in 1852 daarom de ‘ambachtslieden en mindervermogenden’ ook toe te laten, maar alleen in september. Wie in die maand een kwartje betaalde mocht ook een bezoek brengen aan Artis. Van een kleine sociëteit groeide de dierentuin uiteindelijk uit tot een dierentuin voor iedereen.

Tegenwoordig vinden veel bezoekers Artis onder meer interessant vanwege de aanwezigheid van enkele oude gebouwen uit de negentiende eeuw. De afgelopen jaren zijn verschillende van die oude gebouwen, waaronder het Apenhuis en Vogelhuis, gerestaureerd.

In het zogenaamde Groote Museum waren vroeger veel opgezette dieren te zien, van vogels en vleermuizen tot olifanten en giraffes. Ook kon men er skeletten van walvissen, schelpen, koralen en vissen op sterk water bekijken. In 1947 moest het Groote Museum sluiten en werd de collectie overgebracht naar gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. Momenteel wordt gewerkt aan de restauratie en herinrichting van deze bijzondere plek.

Lees ook: Artis in oorlogstijd

Jubileumfilmpje: Artis, 175 jaar mensentuin

https://youtu.be/UcXEIhnPFgs

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×