‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778

‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778
‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778

Expositie Topstukken KB

Hoewel er al eerder boeken voor kinderen zijn geschreven, geldt Kleine gedigten voor kinderen van Hieronymus van Alphen uit 1778 als het eerste echte kinderboek. In de gedichtjes staat de belevingswereld van het kind namelijk centraal, en dat is nieuw.

De gedichten van Van Alphen zijn onmiddellijk een groot succes. De ene na de andere druk verschijnt en ook de vertalingen zijn zeer succesvol. Vrijwel iedereen kent wel een regel van Van Alphen. ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ is een voorbeeld van zo’n bekende regel.

Bij elk gedicht hoort een gravure. In dit exemplaar zijn ze prachtig met de hand ingekleurd door een tante voor haar neef – een kleinzoon van een goede vriend van de dichter. Online door dit boek bladeren kan via www.kb.nl/bladerboeken

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer ‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: