‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778

‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778
‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778

Expositie Topstukken KB

Hoewel er al eerder boeken voor kinderen zijn geschreven, geldt Kleine gedigten voor kinderen van Hieronymus van Alphen uit 1778 als het eerste echte kinderboek. In de gedichtjes staat de belevingswereld van het kind namelijk centraal, en dat is nieuw.

De gedichten van Van Alphen zijn onmiddellijk een groot succes. De ene na de andere druk verschijnt en ook de vertalingen zijn zeer succesvol. Vrijwel iedereen kent wel een regel van Van Alphen. ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ is een voorbeeld van zo’n bekende regel.

Bij elk gedicht hoort een gravure. In dit exemplaar zijn ze prachtig met de hand ingekleurd door een tante voor haar neef – een kleinzoon van een goede vriend van de dichter. Online door dit boek bladeren kan via www.kb.nl/bladerboeken

- advertentie -

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer ‘Kleine gedigten voor kinderen’, 1778. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: