Dark
Light

Limburgse winkeliers door de eeuwen heen

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Centre Céramique
In Centre Céramique in Maastricht is de komende maanden een tentoonstelling te zien over Limburgse winkeliers en kleinhandelaars door de eeuwen heen.

Veel mensen kijken met enige weemoed terug op de tijd dat er om de hoek nog brood kon worden gehaald bij de kleine bakker. De tijd dat kinderen bij de slager steevast nog een plakje worst kregen en aan de apotheker die bij iedere bittere pil gratis een sterk verhaal leverde.

Bij Centre Céramique in Maastrichtwordt de komende maanden een beeld gegeven van de Limburgse winkeliers en kleinhandelaars door de eeuwen heen. Er worden bijvoorbeeld verhalen verteld over de in Weert werkzame Antje van de Statie die haar vlaaien verkocht op het station en over kleine Sjef Vink die in Sittard op zijn autoped het vlees rond bracht van de slagerij van zijn ouders. En over apotheek Geusgens in Maastricht, waar men meestal niet weg kwam zonder dat de geestige apothekers een grap met je hadden uitgehaald.

In de tentoonstelling, getiteld Anders nog iets voor u?, zijn verhalen en objecten te zien van slagers, bakkers, schoenmakers en andere vaklui uit de provincie. Ook Romeinse en middeleeuwse pottenbakkers uit Heerlen en Brunssum komen aan bod.De expositie is tot stand gekomen door samenwerking van Centre Céramique met de archieven van de gemeenten Heerlen, Sittard, Roermond, Weert en het Regionaal Historisch Centrum van Limburg.

Anders nog iets voor u? loopt van 21 juni tot en met 26 februari 2012.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×