Mauritshuis komt met Jan Steen-tentoonstelling

/
2 minuten leestijd

In het Mauritshuis in Den Haag is komend voorjaar een tentoonstelling te zien over de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder Jan Steen (1626-1679). Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het Mauritshuis bezit zelf veertien werken van de schilder uit de Gouden Eeuw. Behalve deze werken uit de eigen collecties, waaronder Soo voer gesongen, soo na gepepen

Jan Steen, ‘Soo voer gesongen, soo na gepepen’, c.1668-1670 – Mauritshuis

en Het oestereetstertje

Jan Steen, ‘Het oestereetstertje’, c.1658-1660 – Mauritshuis

, zullen in de tentoonstelling ook schilderijen uit andere musea en particuliere verzamelingen te zien zijn.Jan Steen, Het doktersbezoek, c.1660-1662 – Mauritshuis
Jan Steen, Het doktersbezoek, c.1660-1662 – Mauritshuis

Met de tentoonstelling wil het Mauritshuis de bezoekers een beeld geven van Steens veelzijdigheid, humor en talent als verhalenverteller. Het museum:

Het werk van Jan Steen is herkenbaar, amusant en buitengewoon veelzijdig. Hij schilderde boeren, burgers en rijkelui in portretten en voorstellingen van het alledaagse leven. Maar ook klassieke of bijbelse verhalen, spreekwoorden en gezegden. Bovendien beheerste hij allerlei stijlen, van zorgvuldig en gedetailleerd tot snel en los.

Titel van de tentoonstelling over Jan Steen luidt Leven in de brouwerij.

Jan Steen werd rond 1625 geboren in Leiden. Volgens kunstschilder Arnold Houbraken (1660-1719) was hij een leerling van Jan van Goyen. In 1649 trouwde Steen met Van Goyens dochter, Grietje. Of Jan Steen echt een leerling is geweest van Van Goyen is niet bekend. Anderen beweren dat hij in de leer ging bij schilders als Nicolaus Knüpfer en Adriaen van Ostade.

Steen was als kunstenaar bijzonder actief. Er zijn meer dan achthonderd van zijn schilderijen bewaard gebleven. Steen maakte voornamelijk genrestukken, maar schilderde ook portretten en legde ook een aanzienlijk aantal religieuze en mythologische historische voorstellingen op doek vast.

Jan Steen is vooral bekend om zijn vrolijke, feestvierende gezelschappen. Met zijn vele schilderijen geeft hij een goed beeld van de Nederlandse samenleving tijdens de Gouden Eeuw. De Nederlandse taal heeft ook een spreekwoord aan de schilder te danken. Wie het heeft over een ‘huishouden van Jan Steen’ heeft het over een zeer chaotisch en rommelig huishouden. Dit spreekwoord zegt niet zozeer iets over hoe het er bij de schilder thuis aan toe ging, maar slaat meer op de rumoerige taferelen, met rondhollende kinderen en bandeloze volwassenen die op veel van zijn schilderijen te zien zijn.

In de laatste zaal van de tentoonstelling wordt door het Mauritshuis een tijdelijk restauratieatelier ingericht. Sabrina Meloni, restaurator van het museum, zal daar op gezette tijden twee schilderijen behandelen: Het doktersbezoek

Jan Steen, Het doktersbezoek, c.1660-1662 – Mauritshuis

en Dansende boeren bij een herberg. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling de restauratiewerkzaamheden bekijken.

De tentoonstelling Leven in de brouwerij, Jan Steen in het Mauritshuis loopt van 3 maart tot en met 13 juni 2011.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie