Dark
Light

Meer dan zestig werken van Kandinsky naar Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd
Wassily Kandinsky, Auf Weiss II (Sur blanc II), 1923
Wassily Kandinsky, Auf Weiss II (Sur blanc II), 1923 - Centre Pompidou, MNAM-CCI/Hélène Mauri/Dist. RMN-GP

Voor een nieuwe tentoonstelling in H’ART Museum, voorheen Hermitage Amsterdam, komen zestig werken van de in Rusland geboren kunstenaar Wassily Kandinsky naar Nederland. De kunstwerken zijn afkomstig van het Centre Pompidou, beheerder van een van de grootste Kandinsky-collecties ter wereld.

De tentoonstelling geeft bezoekers straks een indruk van de artistieke carrière en ontwikkeling van de kunstenaar. Van zijn vroege figuratieve, bijna impressionistische werk tot de kenmerkende abstracte schilderijen, die uitmondden in meer organische en hybride vormen op doek.

Enkele topstukken van de tentoonstelling zijn Mit dem schwarzen Bogen (1912), Im Grau (1919), Auf Weiss II (1923), Auf Spitzen (1928) en Entassement réglé (1938).

Wassily Kandinsky, Mit dem schwarzen Bogen (Avec l'arc noir), 1912
Wassily Kandinsky, Mit dem schwarzen Bogen (Avec l’arc noir), 1912 – Centre Pompidou, MNAM-CCI/Hélène Mauri/Dist. RMN-GP

Het laatstgenoemde werk was een paasgeschenk van de kunstenaar aan zijn vrouw Nina Kandinsky, geïnspireerd op de beroemde Fabergé-eieren die de tsaren traditiegetrouw aan hun vrouwen gaven. Ook enkele van de laatste schilderijen van Kandinsky, zoals Accord réciproque (1942) en Peinture Inachevée (1944), zijn straks in Amsterdam te bewonderen.

Wassily Kandinsky, 1913
Wassily Kandinsky, 1913
Wassily Kandinsky werd in 1866 geboren in tsaristisch Rusland. Later werd hij Duits staatsburger en een gevierd docent aan het Bauhaus in Weimar. Hij ontsnapte aan het opkomende fascisme en zocht zijn toevlucht in Frankrijk, waar hij in 1944 stierf als Frans staatsburger, net na de bevrijding door Général de Gaulle. H’ART Museum:

Deze ongelooflijke reis weerspiegelt de rijkdom en diversiteit van zijn kunst. Net zoals de context van zijn tijd, gekenmerkt door een veranderende wereld, crises, oorlogen en revoluties, hem beïnvloedde als kunstenaar. Ook Kandinsky’s vriendschappen over de grenzen met andere kunstenaars zijn van invloed geweest op zijn artistieke leven; een beroemd voorbeeld hiervan is de Bauhaus-groep. De tentoonstelling laat in een unieke opstelling zien hoe de kunstenaar en zijn werk in de loop der tijd zich ontwikkelden.

Bij de tentoonstelling (19 juni tot en met 10 november 2024) verschijnt een Nederlandstalige catalogus.

Boek: Kandinsky: a Revolution in Painting

×