Dark
Light

Meermanno toont verboden boek Adriaan Koerbagh

Auteur:
1 minuut leestijd
Een licht dat schijnt in duistere plaatsen (Meermanno)
Een licht dat schijnt in duistere plaatsen (Meermanno)

Een licht dat schijnt in duistere plaatsen (Meermanno)
Een licht dat schijnt in duistere plaatsen (Meermanno)
Museum Meermanno in Den Haag toont vanaf donderdag twee originele exemplaren van het spraakmakende en verboden boek van Adriaan Koerbagh uit 1668. Dit naar aanleiding van de verschijning van Een licht dat schijnt in duistere plaatsen, de hertaling van het werk door Michiel Wielema dat pas is verschenen bij Uitgeverij Vantilt.

Het werk van filosoof en vrijdenker Adriaan Koerbagh (1633-1669) wordt gezien als een betoog vóór de rede en tegen allerlei dogma’s van de (gereformeerde) kerk. Het boek werd na verschijning onmiddellijk in beslag genomen en de gehele oplage werd vernietigd.


Koerbagh was van mening dat kennis voor iedereen toegankelijk moest zijn en schreef daarom in het Nederlands in plaats van het Latijn. Het pseudoniem dat hij op de titelpagina gebruikt, Vreederijk Waarmond, verwijst naar zijn idee dat de rede uiteindelijk vrede zou brengen en naar zijn streven om de waarheid te verkondigen.

Van de tekst zijn de eerste twaalf katernen (tot en met bladzijde 176) gedrukt; daarna werd het boek in beslag genomen. In de beide exemplaren die in Museum Meermanno worden bewaard, is de rest toegevoegd in handschrift. De drukvermelding is vals. Het boek werd niet in Amsterdam gedrukt, maar door de Utrechtse drukker Everardus van Eede.

De exemplaren van Een ligt schijnende in Duystere Plaatsen zijn tot en met 29 juni te zien in de boekenzaal van Museum Meermanno.

Lees hier een hoofdstuk uit het boek van Adriaan Koerbagh
…en nieuwsbericht: Licht van Koerbagh schijnt na 346 jaar eindelijk in de duisternis

×