Memoires Adolf Eichmann onder de hamer

Begin volgende maand worden in Amerika memoires van de beruchte nazi Adolf Eichmann geveild. Het gaat om aantekeningen die de ‘architect van de Holocaust’ maakte tijdens zijn gevangenschap in Israël.

Eichmann tijdens zijn proces in Israël
Eichmann tijdens zijn proces in Israël
Veilinghuis Alexander Historical Auctions verwacht dat de memoires ongeveer 800.000 dollar (700.000 euro) op zullen brengen.


Adolf Eichmann was een van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op de Joden. Na de oorlog vluchtte hij naar Argentinië. Hij werd in 1960 echter ontvoerd en naar Israël overgebracht. In 1961 stond hij in Jeruzalem terecht. Een jaar later werd hij door een Israëlische rechtbank als oorlogsmisdadiger veroordeeld. Kort hierna werd hij geëxecuteerd.

De notities die de nazi in gevangenschap maakte, zijn ingedeeld in elf hoofdstukken en beslaan 296 bladzijden. In de memoires schrijft Eichmann onder meer over zijn vlucht naar Argentinië en zijn aanhouding door de Mossad.

- advertentie -

Alexander Historical Auctions heeft enkele pagina’s uit het schrift online gezet. Door wie de notities te koop aanboden worden is niet bekendgemaakt.

Boek: Eichmann in Jeruzalem – Hannah Arendt

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: