Miriam Makeba (1932-2008) – Zuid-Afrikaanse zangeres

Het is maandag precies 81 jaar geleden dat de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba (1932-2008) werd geboren. Google staat bij de geboortedag van de beroemde zangeres stil met een zogenaamde Doodle.

Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 81ste geboortedag van Miriam Makeba is het traditionele logo maandag vervangen door een afbeelding van de zangeres. Makeba werd onder meer wereldberoemd door haar nummers Pata Pata en Qongqothwane, ook wel bekend als The Click Song.

Makeba was een actief tegenstandster van de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek en leefde vanaf 1959 dertig jaar in ballingschap. Tijdens deze ballingschap groeide Makeba uit tot één van de symbolen van de anti-apartheidsbeweging.

- advertentie -

In 1966 won ze een Grammy voor An Evening With Belafonte / Makeba, een samenwerking met Harry Belafonte. Gedurende haar carrière trad Makeba onder meer op met muziekiconen als Nina Simone, Dizzy Gillespie en Paul Simon.

De zangeres overleed in 2008 op 76-jarige leeftijd na een antimaffiaconcert in Italië. Een week daarvoor had ze nog twee optredens gegeven in Nederland.

Miriam Makeba “The Click Song/Qongqothwane”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: