Molukse markering onthuld in Kamp Westerbork

De markering – Foto: Still NOS-video
Op het terrein van Kamp Westerbork is zaterdagmiddag een markering onthuld die herinnert aan de 20-jarige bewoning van dit kamp door Zuid-Molukkers.

De markering bestaat uit authentieke barakdelen die teruggeplaatst zijn op de originele plek. De zogenaamde Schattenbergmarkering is tot stand gekomen in overleg met de Molukse gemeenschap en financieel mogelijk gemaakt door Stichting Het Gebaar. Het is deze week precies zestig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland arriveerden.



In 1951 maakten Molukkers de overtocht naar Nederland met de schepen Kota Inten, de Atlantis, de Fairsee, de Roma en de Asturias. Tijdens die overtocht werden ze ontslagen uit Nederlandse krijgsdienst. De Molukkers werden aanvankelijk gezien als tijdelijke migranten, die weer teruggestuurd zouden worden. De beloofde terugkeer naar hun vaderland bleek echter een illusie. Uiteindelijk werd de Molukse bewoningsgeschiedenis de langste van het kamp. De laatste Molukse gezinnen vertrokken in 1971.

Naar aanleiding van de onthulling van de markering is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de komende tijd de tentoonstelling Molukkers in kamp Westerbork te zien. Ook is er recent een boek verschenen over de 20-jarige bewoning van kamp Westerbork door Zuid-Molukkers.

De NOS over de onthulling van de markering:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: