Dark
Light

Museumbezoeker bekladt kunstwerk Mark Rothko

1 minuut leestijd
Op Twitter geplaatste foto van het bekladde schilderij van Mark Rothko

Een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko is zondagmiddag door een bezoeker van het Tate Modern-museum in Londen beklad met een zwarte markeerstift.

Een getuige zag de man heel rustig naar het doek lopen en met een zwarte stift wat woorden op het werk schrijven. De getuige maakte ook een foto en plaatste die op Twitter.

Oranje, rood, geel – Mark Rothko, 1961

Het beschadigde kunstwerk heet Black on Maroon en maakt onderdeel uit van de zogenaamde Seagram-serie, die Mark Rothko eind jaren vijftig maakte voor het Manhattan’s Four Seasons-restaurant in New York.

Mark Rothko, eigenlijk Marcus Rothkowitz, werd geboren in Letland en groeide op in de Verenigde Staten. Hij werd bekend als een van de grote vertegenwoordigers van het abstract expressionisme. In veel van zijn werken probeerde kunstenaar de ruimte in kleur zichtbaar maken zonder dat op de doeken zelf verwezen werd maar de buitenwereld.

Eerder dit jaar werd bij Chritie’s in New York nog een groot doek van de kunstenaar geveild. Het werk uit 1961, getiteld Oranje, rood, geel bracht bijna 67 miljoen euro op. Een record voor de kunstenaar. In het Gemeentemuseum in Den Haag is in het najaar van 2014 een overzichtstentoonstelling van het werk van Rothko te zien.

Slideshow met werken van Mark Rothko

×