Dark
Light

Overzichtstentoonstelling Rothko in Gemeentemuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

Oranje, rood, geel – Mark Rothko, 1961
Het Gemeentemuseum in Den Haag komt in het najaar van 2014 met een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970). Museumdirecteur Benno Tempel heef dat enkele dagen geleden gezegd tegenover het radioprogramma Opium van de AVRO.

Mark Rothko, eigenlijk Marcus Rothkowitz, werd geboren in Letland en groeide op in de Verenigde Staten. Hij werd bekend als een van de grote vertegenwoordigers van het abstract expressionisme. In veel van zijn werken probeerde kunstenaar de ruimte in kleur zichtbaar maken zonder dat op de doeken zelf verwezen werd maar de buitenwereld.

Vorige week werd bij Christie’s in New York nog een groot doek van de kunstenaar geveild. Het werk uit 1961, getiteld Oranje, rood, geel bracht bijna 67 miljoen euro op. Een record voor de kunstenaar.

Voor de overzichtstentoonstelling zal het Gemeentemuseum samenwerken met de National Gallery of Art in Washington dat veel werken van Rothko bezit. Het Amerikaanse museum toonde eerder verschillende werken van Piet Mondriaan uit de collectie van het Gemeentemuseum.

Slideshow met werken van Mark Rothko

×