Dark
Light

Muzikant en kunstenaar David Bowie (69) overleden

2 minuten leestijd
David Bowie in 1975 (RCA Records)
David Bowie in 1975 (RCA Records)

De invloedrijke Engelse popmuzikant en kunstenaar David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt op de officiële website van de artiest. Bowie’s zoon Duncan Jones heeft het overlijden van zijn vader via Twitter bevestigd.

Foto die gemaakt werd voor de Bowie-albumcover 'Aladdin Sane' - Foto: Brian Duffy (© The David Bowie Archive)
Foto die gemaakt werd voor de Bowie-albumcover ‘Aladdin Sane’ – Foto: Brian Duffy (© The David Bowie Archive)
Op de website wordt gemeld dat er achttien maanden geleden kanker bij David Bowie werd geconstateerd. In het bericht wordt verder gevraagd de privacy van de familie te respecteren.

Afgelopen vrijdag werd het allerlaatste album van David Bowie gepresenteerd: Blackstar. De artiest werd die dag 69 jaar. Het titelnummer was in november al vrijgegeven en het nummer Lazarus kon sinds 17 december gedownload worden. Het album is wereldwijd door recensenten zeer goed ontvangen.

Imago’s

David Bowie, geboren als David Robert Jones, wordt beschouwd als een zeer invloedrijke artiest. Actief sinds de jaren zestig wist hij zichzelf voortdurend te vernieuwen, ook door zich steeds weer andere imago’s aan te meten. Al die verschillende imago’s zijn te zien in een video met tekeningen die momenteel veelvuldig gedeeld wordt op de social media.

Tentoonstelling

In het Groninger Museum loopt momenteel een grote tentoonstelling over Bowie. Het museum toont meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van de Brit en geeft een overzicht van diens carrière als muzikant én kunstenaar. De objecten laten zien hoe Bowie’s werk is beïnvloed door en invloed heeft gehad op uiteenlopende stromingen in kunst, design, theater en de hedendaagse cultuur.

David Bowie in AVRO's TopPop, 1974 (cc - Beeld en Geluid)
David Bowie in AVRO’s TopPop, 1974 (cc – Beeld en Geluid)
Het museum bekijkt momenteel hoe het in moet springen op het overlijden van de muzikant. Museumdirecteur Andres Blühm laat tegenover RTV Noord weten dat er mogelijk een soort tribute aan de expositie wordt toegevoegd.

Eerder was de reizende tentoonstelling al te zien in Londen, Berlijn, Toronto, Chicago, Parijs en Melbourne. Groningen is de laatste halte in Europa.

Ziggy Stardust

In 1969 werd David Bowie bekend bij het grote publiek met het nummer Space Oddity, dat samenviel met de eerste maanlanding. In de jaren zeventig werd de muziek van Bowie door steeds meer mensen omarmd.

In 1972 verraste hij met The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, een album waarin verhaalt wordt over de carrière van een buitenaardse rockzanger. Bowie zelf kroop vanzelfsprekend in de huid van het androgyne personage Ziggy Stardust. Ook na zijn optredens bleef hij zich als dit personage presenteren. Zo gaf hij bijvoorbeeld persconferenties als Ziggy Stardust. Ook werd er een film over het karakter gemaakt.

Enkele voorbeelden van andere grote hits van David Bowie zijn Heroes en Under Pressure. Het laatstgenoemde nummer zong Bowie samen met Queen-frontman Freddie Mercury.

Muziek van David Bowie

https://www.youtube.com/watch?v=cYMCLz5PQVw

×