Vanaf de eerste verwijzing op bladzijde één van 'De bello Gallico', Caesars bestseller over de Gallische Oorlog, plaatst hij de Germani in het gebied ‘achter de Rijn’.
Het gebeurde in 55 jaar voor Christus: de manschappen van Caesar slachtten twee Germaanse volken af. Zelf houdt Caesar het op 430.000 Germanen maar dat getal is waarschijnlijk overdreven.
Ineens was daar het nieuws dat Julius Caesar in 55 v.Chr. slag had geleverd met de Usipetes en Tencteri in de omgeving van Kessel in het Nederlandse rivierengebied.
Geen hype, geen overdrijving, gewoon een interessante en zelfs belangrijke vondst: het slachtveld – ik denk dat dit voor één keer de correcte term is – waar Julius Caesar de Usipetes en Tencteri vernietigde, is gevonden bij Kessel.
Archeologen hebben voor het eerst bewijs gevonden voor de aanwezigheid van Julius Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied. In 55 voor Christus was hij, bij het huidige Brabantse plaatsje Kessel, aanwezig bij een grote veldslag.
Romes eerste keizerlijke familie, Julius Caesar en diens familieleden, is beroemd en berucht. Na Caesar kwamen in diens dynastieke lijn – de Julii Claudii – allerlei keizers van naam aan de macht, die zich in positieve en negatieve zin onsterfelijk maakten.
Eigenlijk had ik vandaag wat achterstanden willen wegwerken, maar soms is er een geval van klinkklare kwakgeschiedenis dat om een weerlegging schreeuwt.
"Onder de regen van dolkstoten kwam er slechts een enkele kreun over Caesars lippen – en, volgens sommige verslagen, de verzuchting ‘Jij ook, mijn zoon?’ die hij in het Grieks tot Brutus richtte."