Dark
Light

Julius Caesar

Gezichtsreconstructie van Julius Caesar, gemaakt door Maja d’Hollosy (Foto: RMO)

‘Zo zag Julius Caesar eruit’

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een gezichtsreconstructie van Julius Caesar laten maken. Volgens het museum was de wereldberoemde veldheer que uiterlijk minder heroïsch dan gedacht: Caesar was kalig en had als gevolg van problemen bij zijn geboorte een schedelafwijking.
Beeld van Julius Caesar - cc

Caesar in Noord-Gallië

Ineens was daar het nieuws dat Julius Caesar in 55 v.Chr. slag had geleverd met de Usipetes en Tencteri in de omgeving van Kessel in het Nederlandse rivierengebied.
Krijgerssierraden uit Rossum uit de Late IJzertijd. Ze zijn iets ten westen van het nu geïdentificeerde slagveld gevonden en – als ik het wel heb – in 2006 verworven door het Rijksmuseum van Oudheden.

Caesar in Kessel

Geen hype, geen overdrijving, gewoon een interessante en zelfs belangrijke vondst: het slachtveld – ik denk dat dit voor één keer de correcte term is – waar Julius Caesar de Usipetes en Tencteri vernietigde, is gevonden bij Kessel.
De moord op Caesar Vincenzo Camuccini, 1771-1844)

De moord op Caesar

Julius Caesar had de alleenheerschappij in het Romeinse Rijk veroverd en was er niet in geslaagd deze aanvaardbaar te maken voor zijn tijdgenoten, die de republiek zeer toegenegen waren. En dus werd hij vermoord, waarmee een nieuwe ronde burgeroorlogen onvermijdelijk werd.
Achttiende-eeuwse editie van 'De bello Gallico'

Caesar tegen de Oude Belgen

Tussen 58 en 51 voor Christus veroverde Julius Caesar Gallië, waaronder ook Noord-Frankrijk en het huidige België. De overwinning op de Belgen behaalde Caesar tussen maart en juni 57 voor Christus. Het is deze invasie die centraal staat in het gedetailleerde boek Caesar tegen de Oude Belgen. Deel 1: de invasie van de sociaal agogisch werker Armand Sermon. Centraal staat
Gouden Eburonenstater, 50 v.Chr.

‘Julius Caesar roofde grote hoeveelheden goud’

Julius Caesar roofde tijdens zijn veroveringscampagnes op grote schaal goud. Dat is één van de conclusies van een team van Nederlandse en Belgische wetenschappers dat de afgelopen vier jaar onderzoek heeft gedaan naar recent gevonden Keltische goudschatten uit de Lage Landen: ruim 500 munten en verschillende gouden sieraden.
Achttiende-eeuwse editie van 'De bello Gallico'

De invasie van Caesar in het land der Belgae

Halverwege de eerste eeuw voor onze tijdrekening verovert Julius Caesar het dan nog onafhankelijke Gallia. Zijn notities over zijn veldtocht publiceert hij in de Commentarii Rerum in Gallia Gestarum (Commentaren op de gebeurtenissen in Gallia) beter bekend onder de naam Commentarii of De Bello Gallico. De route die Caesar volgt bij zijn invasie en de locatie van zijn veldslagen en

Het zichtbare verleden van het Romeinse Barcelona

Barcelona is gegroeid uit een castrum. Rond het begin van de westerse jaartelling werd ze op bevel van Augustus tot een stad verbouwd. Als huldeblijk voor de keizer werd ze Colonia Favencia Julia Augusta Barcino, afgekort tot Barcino, genoemd. De houten palissade die de stad met nog andere verdedigingswerken omringde, werd al snel door een stenen muur vervangen.