Week van de koloniale geschiedenis

Onbekende filmbeelden Wilhelmina opgedoken

Er zijn onlangs onbekende privébeelden van koningin Wilhelmina opgedoken. De beelden dateren uit de laatste levensjaren van de oud-koningin. Het gaat om kleurenbeelden waarop te zien is hoe Wilhelmina met hofdame L.H. de Beaufort margrieten plukt in de tuin van Paleis Het Loo.

Wilhelmina met honden op bordes, 1958 – Foto: P. Wiessner, Paleis Het Loo
De beelden zijn de komende tijd te zien in de tentoonstelling Wilhelmina’s Levensavond, de stille jaren op Het Loo. Deze tentoonstelling werd dinsdag in Paleis Het Loo geopend door prinses Margriet.

Het is precies vijftig jaar geleden dat Wilhelmina overleed. Na haar troonsafstand in 1948 leefde zij tot haar overlijden in 1962 op Paleis Het Loo. De tentoonstelling gaat over die laatste jaren van de oud-koningin. Aan de hand van foto’s, kleding, schilderijen en dus unieke filmbeelden wordt een beeld gegeven van de laatste levensjaren van prinses Wilhelmina. Paleis Het Loo:

“Wilhelmina beschouwde Paleis Het Loo altijd als haar ‘thuis’. Na haar abdicatie in 1948 bewoonde ze er enkele bescheiden kamers, ver verwijderd van de officiële paleisvertrekken. Ze verruilde het dwingende dagprogramma van regerend vorst voor een ontspannen leven. Tot op hoge leeftijd schilderde ze en mende ze paarden in de bosrijke omgeving van Het Loo. Ook schreef ze haar religieuze pamfletten en haar boek ‘Eenzaam maar niet alleen’. Van dit boek worden alle denkbare uitgaven op Het Loo getoond.”

In de Stallen staan Wilhelmina’s witte lijkkoets en haar schilderwagen opgesteld. In de Westvleugel van het paleis zijn kleding, meubelen en voorwerpen uit de kamers die zij in haar laatste levensfase bewoonde, bijeengebracht. Ook haar menwagentje is hier te bewonderen. Wilhelmina’s draagstoel en looprekje zijn getuigen van de ouder wordende vorstin.

- advertentie -

In de Kapel zijn onder meer de beelden te zien van de defilés langs de baar van de overleden Wilhelmina. Ook is er beeldmateriaal van de rouwstoet met de witte lijkkoets in Den Haag, op weg naar de Nieuwe Kerk van Delft.

Memoires van Wilhelmina: Eenzaam maar niet alleen
Overzicht van boeken over het Nederlandse koningshuis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: