Dark
Light

Otto Franks katoenen tasje uit Auschwitz

1 minuut leestijd
Katoenen tasje van Otto Frank uit Auschwitz.
Katoenen tasje van Otto Frank uit Auschwitz. Fotocollectie Anne Frank Stichting.

De Anne Frank Stichting heeft 1.184 stukken uit de eigen collectie gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Een klein katoenen tasje is een van de objecten. Het gaat om het tasje dat Otto Frank, Anne Franks vader, bij zich had toen hij na het einde van de oorlog weer naar Nederland reisde.

Otto Frank in 1961
Otto Frank in 1961 (CC BY-SA 3.0 nl – Jack de Nijs / Anefo – wiki)
Otto Frank overleefde als enige van de acht onderduikers van het Achterhuis de concentratie- en vernietigingskampen. Toen Auschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd, was Frank één van de ongeveer 8.000 personen die daar waren achtergebleven. Nadat hij enigszins op krachten was gekomen, vertrok hij weer richting Nederland. Een reis die drie maanden zou duren. De tas die hij bij zich had zou hij zijn hele leven bewaren.

Anne Frank Collectie Online

De gedigitaliseerde collectie van de Anne Frank Stichting is toegankelijk gemaakt in de Anne Frank Collectie Online. Men vindt er voorwerpen, foto’s, brieven en andere documenten die verbonden zijn met de acht onderduikers van het Achterhuis en hun zes helpers. Vierendertig van deze collectiestukken worden op de website nader uitgelicht. Naast het katoenen tasje van Otto Frank gaat het bijvoorbeeld om een blik met knikkers dat Anne Frank vlak voor de onderduik aan haar buurmeisje Toosje in bewaring gaf. En om huiswerk dat Annes zus Margot tijdens de onderduik voor haar schriftelijke cursus Latijn maakte.

Met de Anne Frank Collectie Online wil de stichting haar collectie voor geïnteresseerden openstellen en de gelegenheid bieden objecten, brieven, foto’s en documenten van de acht onderduikers van het Achterhuis en hun zes helpers te bekijken.

×