Dark
Light

Otto Habsburg-Lotharingen (98) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Otto Habsburg-Lothringen in 2004 (CC BY-SA 3.0 - wiki)
Otto Habsburg-Lothringen in 2004 (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Otto Habsburg-Lotharingen, de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk, is maandag op 98-jarige leeftijd overleden.

Otto tussen zijn ouders, Karel I en Zita van Bourbon-Parma
Otto Habsburg-Lotharingen, ook bekend als graaf Otto von Habsburg, werd op 20 november 1912 geboren als zoon van de Oostenrijkse keizer Karel I en diens echtgenote Zita van Bourbon-Parma.

Hij was de laatste kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Deze zogenaamde dubbel- of Donaumonarchie werd in 1918 ontbonden. Van 1918 tot 1921 woonde Otto Habsburg-Lotharingen met zijn familie in ballingschap in Zwitserland. Toen zijn vader in 1922 overleed werd hij troonpretendent. Otto was toen negen jaar oud. In de jaren dertig verzette hij zich fel maar tevergeefs tegen de zogenaamde Anschluss, de aansluiting van Oostenrijk bij het Derde Rijk. Gedurende het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog verbleef Otto Habsburg-Lotharingen noodgedwongen in de Verenigde Staten. Na de oorlog keerde hij terug naar Europa en woonde hij onder meer in Frankrijk, Spanje en Duitsland.

In 1961 gaf hij zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op. Otto Habsburg-Lotharingen, een groot voorstander van een verenigd Europa, zat hierna twintig jaar voor de Duitse partij CSU in het Europees Parlement. Hij overleed maandag op 98-jarige leeftijd.

Boek: Danubia – Een persoonlijke geschiedenis van het Habsburgse Europa

Beelden van de bijzetting van Otto Habsburg-Lotharingen:

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×