Week van de koloniale geschiedenis

Otto Habsburg-Lothringen (98) overleden

Otto Habsburg-Lothringen in 2004
Otto Habsburg-Lothringen, de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk, is maandag op 98-jarige leeftijd overleden.

Otto Habsburg-Lothringen, ook bekend als graaf Otto von Habsburg, werd op 20 november 1912 geboren als zoon van de Oostenrijkse keizer Karel I en diens echtgenote Zita van Bourbon-Parma.

Hij was de laatste kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Deze zogenaamde dubbel- of Donaumonarchie werd in 1918 ontbonden.

- advertentie -Otto tussen zijn ouders, Karel I en Zita van Bourbon-Parma

Van 1918 tot 1921 woonde Otto Habsburg-Lothringen met zijn familie in ballingschap in Zwitserland. Toen zijn vader in 1922 overleed werd hij troonpretendent. Otto was toen negen jaar oud. In de jaren dertig verzette hij zich fel maar tevergeefs tegen de zogenaamde Anschluss, de aansluiting van Oostenrijk bij het Derde Rijk. Gedurende het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog verbleef Otto Habsburg-Lothringen noodgedwongen in de Verenigde Staten. Na de oorlog keerde hij terug naar Europa en woonde hij onder meer in Frankrijk, Spanje en Duitsland.

In 1961 gaf hij zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op. Otto Habsburg-Lothringen, een groot voorstander van een verenigd Europa, zat hierna twintig jaar voor de Duitse partij CSU in het Europees Parlement. Hij overleed maandag op 98-jarige leeftijd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: