Dark
Light

Oud-bewaker Auschwitz (94) betuigt spijt

Auteur:
1 minuut leestijd
Reinhold Hanning was onderdeel van de Totenkopf-divisie van de SS in Auschwitz
Reinhold Hanning was onderdeel van de Totenkopf-divisie van de SS in Auschwitz

De 94-jarige Reinhold Hanning was tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaker in concentratiekamp Auschwitz. Tijdens een rechtszaak die momenteel tegen hem gevoerd wordt, las de oud-SS’er een verklaring voor waarin hij zijn spijt betuigde.

De Duitser wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op zeker 170.000 Joden. Reinhold Hanning maakte als sergeant onderdeel uit van de Totenkopf-divisie van de SS. Van januari 1943 tot juni 1944 werkte hij als bewaker in Auschwitz. Hij zou onder meer de binnenkomende transporten hebben bewaakt. Hanning heeft erkend dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Volgens hem was hij echter niet werkzaam in Birkenau, waar de meeste massamoorden plaatsvonden. In zijn verklaring vertelde hij dat hij zich er goed bewust van was wat er gebeurde in Auschwitz en dat hij niks deed om het te stoppen.

Mensen werd doodgeschoten, vergast en verbrand. Ik zag hoe hun lichamen werden versleept, ik rook de lichamen die werden verbrand.

Ook gaf hij aan zich te schamen voor het feit dat hij bewaker is geweest in Auschwitz.

Hanning meldde zich in 1940 vrijwillig aan bij de SS. Nadat hij in 1942 gewond raakte werd hij naar Auschwitz gestuurd.

Reinhold Hanning las zijn verklaring zelf voor. Het was voor het eerst dat hij het woord nam. Tijdens de afgelopen twaalf zittingsdagen liet de oud-SS’er steeds zijn advocaat het woord voeren. In de zaal aanwezige nabestaanden en zogenaamde nebenklagers waren niet erg onder de indruk van de spijtbetuiging. Een van hen gaf aan de verklaring van Hanning “mager en inhoudsloos” te vinden. De excuses tonen volgens deze nebenklager wel het belang aan van dit soort rechtszaken. Na heel lang te hebben gezwegen, nam Hanning nu eindelijk de verantwoordelijkheid voor zijn daden.

Meer processen

In Duitsland worden nog altijd oud-bewakers opgespoord om hen alsnog te veroordelen. Vorig jaar werd de 94-jarige oud-kampbewaker Oskar Gröning nog veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan de moord op duizenden Joden.

Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

×