Dark
Light

Oud-premier Jean-Luc Dehaene (73) overleden

1 minuut leestijd
Jean-Luc Dehaene - cc
Jean-Luc Dehaene - cc

De Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene (73) is donderdag op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was tussen 1992 en 1999 premier van België.

Jean-Luc Dehaene werd in 1940 geboren in Brugge en studeerde rechten en economie in Namen en Leuven. Voor de partij Christen-Democratisch & Vlaams (CD&V) werd hij in 1981 minister van Sociale Zaken en Institutionele Hervormingen. Hij bleef dit tot 1988 toen werd hij vice-eersteminister en minister van Verkeerswezen en Institutionele Hervormingen.

In 1992 werd Dehaene premier van België. Onder zijn leiding kreeg België haar huidige federale vorm. Na zijn premierschap werd Dehaene in 2000 burgemeester van Vilvoorde.

Verschillende politici hebben inmiddels gereageerd op het overlijden van de Belgische oud-premier. Premier Rutte spreekt van “een ongelooflijk groot verlies voor de Europese politiek”. Volgens Rutte was Dehaene een markante verschijning die niet met meel in de mond sprak. De huidige premier van België, Elio Di Rupo, reageerde onder meer via zijn Twitter-account:

“Ons land verliest een buitengewoon staatsman. Jean-Luc was een bijzondere compagnon de route”.

Jean-Luc Dehaene publiceerde twee jaar geleden zijn memoires.

×