Dark
Light

Oude botanische tekeningen keren terug in Leiden

Auteur:
1 minuut leestijd

Afb: Naturalis
Museum Naturalis in Leiden exposeert vanaf volgende week een serie botanische tekeningen uit de zeventiende en achttiende eeuw. De tentoonstelling heeft als titel Passie voor bloemen.

De tekeningen die getoond worden zijn afkomstig uit de verzameling die Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812) in de achttiende eeuw aanlegde. Deze Leidenaar was een fervent verzamelaar van natuurhistorische objecten. Hij schreef ooit ook een proefschrift op botanisch gebied en promoveerde in zijn geboortestad Leiden tot doctor in de geneeskunde.

In ongeveer veertig jaar tijd legde Van Berkhey een bijzondere natuurhistorische verzameling aan. Deze omvat onder meer een collectie tekeningen en gravures die op wetenschappelijk geordende wijze de levende natuur in beeld brengt.Naturalis:

Op het gebied van politiek had Van Berkhey zo zijn ideeën, waarmee hij in opspraak kwam. In 1785 moest hij zijn collectie laten veilen om een advocaat te kunnen betalen.

De verzameling werd opgekocht door het Spaanse Koninklijk Kabinet voor Natuurlijke Historie.

Naar aanleiding van de tentoonstelling keren voor het eerst in lange tijd enkele werken uit de verzameling terug in Leiden. Museum Naturalis toont 41 botanische aquarellen uit de verzameling. Deze zijn afkomstig uit de Koninklijke Hortus Botanicus Madrid en gemaakt door verschillende kunstenaars waaronder Sibylla Merian (1647-1717) en Georg Ehret (1708-1770).

De tentoonstelling Passie voor bloemen loopt van 29 maart tot en met 8 juli 2012

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×