Week van de koloniale geschiedenis

Oudste stoomlocomotieven van Europa te zien in Utrecht

Locomotion no. 1 - cc
Locomotion no. 1 – cc
Naar aanleiding van een grote tentoonstelling over de geschiedenis van de spoorwegen, komen een aantal bijzondere stoomlocomotieven naar Utrecht. Het gaat om de oudste stoomlocomotieven van Europa.

Aankomst stoomlocomotief Novelty van het Zweedse Spoorwegmuseum in Gävle (Spoorwegmuseum)
Aankomst stoomlocomotief Novelty van het Zweedse Spoorwegmuseum in Gävle (Spoorwegmuseum)


Tijdens de tentoonstelling ‘Iconen van het spoor’ vertelt Het Spoorwegmuseum in Utrecht het verhaal van de begintijd van de spoorwegen. Daarvoor komen unieke bruiklenen naar Utrecht. Volgens het museum zijn het ‘iconen’ van het spoor uit de periode 1809-1852.

Uit Engeland komt bijvoorbeeld de ‘Catch me who can’, waarmee spoorwegpionier Richard Trevithick in 1809 als eerste personen met een stoomlocomotief vervoerde. Hij bracht dit als een soort kermisattractie, maar legde daarmee wel de basis voor de latere spoorwegen. Uit Engeland komt daarnaast de Locomotion no. 1, de eerste stoomlocomotief die een passagierstrein trok op de spoorlijn Stockton – Darlington in 1825. Verder levert Engeland de locomotief Sans Pareil die in 1829 meedeed aan de beroemde locomotievenrace in Rainhill, waar bepaald werd welke locomotief de beste was om de treinen tussen Manchester en Liverpool te trekken.

Uit het DB Museum in Nürnberg komt Duitsland’s eerste stoomlocomotief, Der Adler (uit 1835). Het Zweedse spoorwegmuseum in Gävle leent hun topstuk, de Novelty (1829) uit. Uit Frankrijk komen de museale pronkstukken Marc Seguin (1829) en Crampton no. 80 (1852).

- advertentie -

De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van de viering van 175 jaar spoorwegen in Nederland en loopt van 21 juli tot en met 21 september 2014.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: