Dark
Light

Paleis Het Loo toont zomerjurkjes prinsesjes Wilhelmina en Juliana

Auteur:
1 minuut leestijd
Prinses Juliana in de moestuin, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (klein)
Prinses Juliana in de moestuin, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (klein)

Hoe brachten de prinsesjes Wilhelmina en Juliana hun zomerdagen door op Paleis Het Loo? Om daarvan een indruk te krijgen, is vanaf 7 juni in de Audiëntiezaal van Paleis Het Loo een ‘kijkdoosvitrine’ ingericht met veertien zomerjurkjes van deze Oranjeprinsesjes, die een sfeerimpressie geven van de zomers op Het Loo.

De zomerse jeugd van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana speelde zich vooral af in het park rond het Oude Loo, bij het houten chaletje in Zwitserse stijl, dat Wilhelmina in 1882 van haar vader koning Willem III had gekregen. Het chalet had een salon met veranda, een boudoir en bovenkamer met balkon. Het meest bijzonder was de keuken, waar werd ‘gekokkereld’ en theepartijtjes werden gehouden. Het speelhuis had een eigen hooiberg, moestuin en bloementuin. De prinsesjes voerden zelf de duiven, konijnen, kippen en hertjes.

De witte prinsessenjurkjes en capejes in de ‘kijkdoos’ zijn voorzien van borduursels en kant en werden oorspronkelijk door de prinsesjes gedragen met bijpassende katoenen zomerhoedjes of hoedjes van stro met bloemen, handschoentjes, schoentjes en parasols. De presentatie zomerjurkjes is te bekijken van 7 juni t/m 30 augustus 2016.

Boek: 200 jaar koninklijke vrouwen van Nederland

×