Paleis Het Loo verwerft liedboek uit 1626 met Wilhelmus

//
1 minuut leestijd
Paleis Het Loo verwerft liedboek uit 1626 met Wilhelmus (Paleis Het Loo - T. Haartsen)
Paleis Het Loo verwerft liedboek uit 1626 met Wilhelmus (Paleis Het Loo - T. Haartsen)

Museum Paleis Het Loo heeft een exemplaar van het beroemde liedboek van Adriaen Valerius uit 1626 verworven. Het boek, de ‘Nederlandtsche Gedenck-clanck’, bevat de oudste Nederlandse weergave van het Wilhelmus met muziek voor citer en luit, en is een van de weinige nog overgebleven exemplaren. Het werk is vanaf nu te zien in de bibliotheek van koningin Mary op Paleis Het Loo.

Bijzonder is dat Valerius de oorspronkelijke melodie van het Wilhelmus, het oudste volkslied ter wereld, verfijnde tot de huidige versie. Hij deed dat door meer noten per lettergreep te gebruiken:

‘Wilhelmus va-han Na-hassouwe ben ick van Dui-huitschen bloet’.

De ‘Gedenck-clanck’ is een lofzang op de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd en markeert het begin van de Gouden Eeuw. Het werk bevat een groot aantal geuzenliederen, waaronder het religieus geïnspireerde ‘Wilt heden nu treden’ en het bekende ‘Merck toch hoe sterck’, liederen die sindsdien tot de canon van de Nederlandse muziek zijn gaan behoren. De liederen worden afgewisseld met een beschrijving van de dan al 58 jaar durende Tachtigjarige Oorlog.

Lees ook: Onderzoekers werpen nieuw licht op auteurschap Wilhelmus
Boek: Het geheim van het Wilhelmus

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Het einde van de Rock & Roll Junky

Hierna verschenen

In de ban van Venetië met Festival Oude Muziek Utrecht

0
Reageren op dit bericht?x