Priesters kregen uitvoerig les over seksualiteit

Kerk – Foto: stock.xchng

Katholieke priesters in opleiding kregen tussen 1900 en 1965 lessen over seksualiteit. Dat schrijft René Bastiaanse in zijn deze week verschenen boek Onkuisheid.

Het beeld van de celibataire levende priester die op seksueel vlak van vrijwel niets wist klopt volgens Bastiaanse niet. De auteur, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), stelt


dat aankomende priesters in het laatste jaar van hun opleiding aan het grootseminarie uitvoerig onderricht kregen in “alle denkbare vormen van seksualiteit”.

- advertentie -

Deze lessen zouden zijn gegeven om de priesters voor te bereiden op bekentenissen van gelovigen die zich schuldig voelden over bepaald seksueel gedrag.

Bastiaanse bestudeerde voor zijn boek onder meer de lesboeken en college-aantekeningen van Nederlandse priesterstudenten in de periode 1900-1965. Onkuisheid is deze week verschenen bij uitgeverij WBooks.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: