Priesters kregen uitvoerig les over seksualiteit

Kerk – Foto: stock.xchng

Katholieke priesters in opleiding kregen tussen 1900 en 1965 lessen over seksualiteit. Dat schrijft René Bastiaanse in zijn deze week verschenen boek Onkuisheid.

Het beeld van de celibataire levende priester die op seksueel vlak van vrijwel niets wist klopt volgens Bastiaanse niet. De auteur, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), stelt


dat aankomende priesters in het laatste jaar van hun opleiding aan het grootseminarie uitvoerig onderricht kregen in “alle denkbare vormen van seksualiteit”.

- advertentie -

Deze lessen zouden zijn gegeven om de priesters voor te bereiden op bekentenissen van gelovigen die zich schuldig voelden over bepaald seksueel gedrag.

Bastiaanse bestudeerde voor zijn boek onder meer de lesboeken en college-aantekeningen van Nederlandse priesterstudenten in de periode 1900-1965. Onkuisheid is deze week verschenen bij uitgeverij WBooks.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: