Catharina de Grote als kunstliefhebber
De Russische vorstin Catharina de Grote stichtte 250 jaar geleden de Hermitage met haar grote kunstverzameling.
WBOOKS, is een uitgever van boeken over kunst, lifestyle en geschiedenis. Op Historiek vind je de uitgaven met een historische link, maar ook besprekingen van geschiedenisboeken van WBOOKS en nieuws over aan boeken gerelateerde tentoonstellingen.
Zie ook: Boeken van WBOOKS
De Russische vorstin Catharina de Grote stichtte 250 jaar geleden de Hermitage met haar grote kunstverzameling.
De laatste jaren is er sprake van een iets groeiende, maar beperkte historiografische belangstelling voor het decennium van de jaren 1970.
Wat betekende ‘de Koningssloep’, het koninklijke vaartuig dat in 1816 voor Willem I gebouwd werd en tot 1962 dienstdeed, voor de Nederlandse samenleving?
Bij Uitgeverij WBooks is een fraai boek verschenen over de Nederlanden onder het Habsburgse Rijk: 'Oranje tegen Spanje. Eenheid en scheiding van de Nederlanden onder de Hasbsburgers 1500-1648' (2015).
De beeldvorming over de Middeleeuwen is vaak weinig positief. Over het algemeen worden de jaren 500-1500 nog steeds gezien als een donkere tijd van oorlogen en pest, achterlijkheid, stilstand, religieus fanatisme en ander ongemak.
De groepsportretten in het boek vertellen beeldend het verhaal van de Gouden Eeuw: hoe de macht verdeeld werd, hoe de autoriteiten orde en gezag handhaafden, wat de basis was van het economische succes van de Republiek en welke sociale voorzieningen er voor de Nederlanders waren.
In het herdenkingsjaar 2015 komt uitgeverij WBOOKS met een aantal grote herdenkingsboeken, waarbij steeds de oorlogsgeschiedenis van een bepaalde stad centraal staat. Binnenkort verschijnen er onder meer nieuwe boeken over Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Groningen en Leiden.
'Patriotten en Bataven maken in de laatste decennia een opmerkelijke revival door. Wie alle publicaties over hen wil volgen, heeft daar bijna een dagtaak aan. '
Het winnende boek vertelt onder meer over het verval van de Zeeuwse handel en scheepvaart, de leegloop van de steden en de transitie van een stedelijke handelseconomie naar een agrarische samenleving.
Onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis is de afgelopen jaren – wellicht mede door de vergrijzing – steeds populairder geworden. Wekelijks is bij de NTR het tv-programma Verborgen verleden te zien, waarin bekende Nederlanders als Maarten van Rossem en Jack van Gelder op zoek gaan naar het wel en wee van hun voorgeslacht.