De Russische vorstin Catharina de Grote stichtte 250 jaar geleden de Hermitage met haar grote kunstverzameling.
De laatste jaren is er sprake van een iets groeiende, maar beperkte historiografische belangstelling voor het decennium van de jaren 1970.
Wat betekende ‘de Koningssloep’, het koninklijke vaartuig dat in 1816 voor Willem I gebouwd werd en tot 1962 dienstdeed, voor de Nederlandse samenleving?
Bij Uitgeverij WBooks is een fraai boek verschenen over de Nederlanden onder het Habsburgse Rijk: 'Oranje tegen Spanje. Eenheid en scheiding van de Nederlanden onder de Hasbsburgers 1500-1648' (2015).
De beeldvorming over de Middeleeuwen is vaak weinig positief. Over het algemeen worden de jaren 500-1500 nog steeds gezien als een donkere tijd van oorlogen en pest, achterlijkheid, stilstand, religieus fanatisme en ander ongemak.
De groepsportretten in het boek vertellen beeldend het verhaal van de Gouden Eeuw: hoe de macht verdeeld werd, hoe de autoriteiten orde en gezag handhaafden, wat de basis was van het economische succes van de Republiek en welke sociale voorzieningen er voor de Nederlanders waren.
In het herdenkingsjaar 2015 komt uitgeverij WBOOKS met een aantal grote herdenkingsboeken, waarbij steeds de oorlogsgeschiedenis van een bepaalde stad centraal staat. Binnenkort verschijnen er onder meer nieuwe boeken over Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Groningen en Leiden.
'Patriotten en Bataven maken in de laatste decennia een opmerkelijke revival door. Wie alle publicaties over hen wil volgen, heeft daar bijna een dagtaak aan. '
Het winnende boek vertelt onder meer over het verval van de Zeeuwse handel en scheepvaart, de leegloop van de steden en de transitie van een stedelijke handelseconomie naar een agrarische samenleving.
Onderzoek naar de eigen familiegeschiedenis is de afgelopen jaren – wellicht mede door de vergrijzing – steeds populairder geworden. Wekelijks is bij de NTR het tv-programma Verborgen verleden te zien, waarin bekende Nederlanders als Maarten van Rossem en Jack van Gelder op zoek gaan naar het wel en wee van hun voorgeslacht.
In 2014 is het exact 1200 jaar gelden dat Karel de Grote overleed. In heel Europa wordt deze ‘mijlpaal’ herdacht en zo ook in Nijmegen, een stad waarmee Karel een speciale band had. In 777 bezocht de keizer deze stad voor het eerst om er op het Valkhof het paasfeest te vieren.
Ondanks de mooiste plannen van vooral ondernemers, duurde het tot 1860 voor de spoorlijnen zich echt uitbreiden, dit omdat de aanlegkosten erg hoog waren. De overheid kon in de eerste decennia nog niet subsidiëren, omdat de hoge schulden die nog uit de napoleontische tijd stamden eerst afbetaal moesten worden.
In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw waren grote zeeslagen en de Nederlandse admiraals die ze uitvochten, als exponenten van nationale trots, populair in ons land. Na de Tweede Wereldoorlog keerde het tij.
Rond 1000 voor Christus werd het schiereiland De Krim het trefpunt van Eurazië. Hier ontmoetten verschillende culturen elkaar, was het schrift bekend en, aldus de auteurs, werden de begrippen 'beschaving en barbarendom uitgevonden'.
De eerste mensen in Zeeland waren Neanderthalers en leefden meer dan 100.000 jaar geleden in de Oude Steentijd of het Paleolithicum
In het jaar van Willems overlijden stond het Nederlandse koningshuis financieel aan de rand van de afgrond. Willem II had ervoor gezorgd dat het privévermogen van de Oranjes er in 1848 compleet doorheen gejast was.
14-18. Oorlog in België is een mooi geïllustreerd overzichtswerk over de Eerste Wereldoorlog in België, geschreven vanuit een militair perspectief. Het boek is geschreven door vier gerenommeerde Belgische historici, die de voornaamste veldslagen behandelen waarbij Belgische troepen betrokken waren of veldslagen die op Belgische bodem werden uitgevochten.
Het Grote Jaren 60 Boek (uitgeverij WBooks) is een van de delen uit een reeks. Eerder in de reeks kwamen boeken uit over de Tweede Wereldoorlog, de jaren 1950, het Grote Boerderijenboek en het Grote Gouden Eeuw Boek. Net als de eerdere delen is ook het Grote Jaren 60 Boek inhoudsrijk en visueel erg aantrekkelijk.
Bij uitgeverij WBooks is een fraai handboek verschenen over de economische geschiedenis van Gelderland vanaf 1800. Omstreeks 1800 was Oost-Nederland economisch minder ontwikkeld dan Holland en dat bleef tot halverwege de negentiende eeuw het geval. Daarna trad een intensivering van de landbouw op en ging Oost-Nederland zich richten op buitenlandse markten. ‘Oost-Nederland wordt in de geschiedschrijving eerder geassocieerd met midwinterhoornblazen
Abraham en Sara, Jozef en zijn jaloerse broers, de gelijkenis van de verloren zoon: het zijn bekende personen en verhalen uit de Bijbel. Maar wie was Elisa en wat overkomt hem als hij achter de ploeg staat? In het boek Thuis in de Bijbel (WBooks) maakt de lezer via oude Hollandse schilderijen en prenten kennis, of opnieuw kennis met deze
Schattingen over de periode 1580-1800 gaan ervan uit dat er in de Nederlandse Republiek 50.000 tot 100.000 schilders actief waren, die tussen de vijf en tien miljoen schilderijen hebben geproduceerd. Deze uiterst productieve en kwalitatief hoogstaande stroming in de schilderkunst kennen we als de ‘Hollandse School’. Bij WBooks verscheen over dit thema het prachtige Het grote Gouden Eeuw boek. De