‘Razzia’s Parijs waren Franse misdaad’

In Parijs zijn afgelopen weekend de razzia’s herdacht die in 1942 in de stad werden gehouden. De herdenking werd bijgewoond door president François Hollande. Hij noemde de razzia’s een “Franse misdaad”.

Op 16 en 17 juli 1942, dit jaar precies zeventig jaar geleden, werden er in Parijs razzia’s gehouden waarbij in totaal dertienduizend Joden werden gedeporteerd. Voorafgaand aan de deportatie naar de concentratiekampen werden de Joden samengebracht in een wielerstadion, het zogenaamde Vélodrome d’Hiver. De gevangenen werden er onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Zo waren er geen sanitaire voorzieningen en waren er slechts enkele artsen aanwezig voor de verzorging van de duizenden Joden.

In 1959 werd het wielerstadion gesloopt. De herdenking van de razzia’s werd zondag gehouden op de plek waar het stadion ooit stond. President Hollande stond in zijn toespraak stil bij de razzia’s. Hij stelde dat het een misdaad was die in Frankrijk werd gepleegd door Frankrijk. Hij prees daarnaast zijn voorganger Jacqiues Chirac die in 1995 als eerste Franse president verklaarde dat Frankrijk medeverantwoordelijk was voor de deportaties.

De deportatie van Joden naar het wielerstadion werd in 1942 actief georganiseerd door Franse hulpkrachten van de nazi´s. Het Vichy-regime dat Frankrijk bestuurde in de periode 1940-1944 verleende actief haar medewerking aan de deportatie van zeker 76.000 mensen. Van hen keerden er minder dan 3.000 levend terug. De Vichy-regering voerde niet alleen anti-Joodse wetten uit die door de Duitsers waren opgesteld, ze geregeld zelfs verzwaard.

- advertentie -

Drie jaar geleden stelde de Franse Raad van State, het hoogste gerechtshof van het land, nog dat Frankrijk medeverantwoordelijk is voor de holocaust. Individuele schadevergoedingen worden echter niet meer toegewezen.

Boek: Boek: Jodenvervolging in Nederland, Frankrijk en België, 1940-1945

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: