Razzia van Putten

Vrouwtje van Putten
Vrouwtje van Putten
In het Gelderse Putten wordt ieder jaar in oktober stilgestaan bij een traumatische gebeurtenis uit het verleden. In 1944 hield de Duitse bezetter in het kleine Veluwse dorp een razzia, waarbij vrijwel de gehele mannelijke beroepsbevolking werd afgevoerd. Maar liefst 661 mannen werden op transport gezet naar concentratiekampen. Van hen keerden er slechts 48 terug.

Het beeld ‘Het vrouwtje van Putten’ spreekt boekdelen. Een vrouw alleen die met een zakdoek in haar hand kijkt naar de Oude Kerk, de plek vanwaar de mannen werden weggevoerd.

Ieder jaar op 2 oktober wordt de razzia van Putten herdacht. Winkels sluiten dan eerder en in het centrum is een indrukwekkend soort stilte te voelen. Voor ‘Het Vrouwtje van Putten’ is een groot perk te zien waarbij 660 vierkanten de weggevoerde mannen uitbeelden. Bij het monument worden tijdens de herdenking kransen gelegd en de honderden aanwezigen zingen gezamenlijk Psalm 84. Dat lied zongen de weggevoerde mannen ook voor ze op transport werden gesteld.

Aanleiding

De Duitsers besloten een razzia te houden in het dorp nadat in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 leden van het Puttense verzet een aanslag pleegden bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk. Een auto van de Duitse Wehrmacht werd beschoten en een Duitse officier en een van de verzetsleden kwam om het leven. Twee Duitse korporaals wisten te ontvluchten en een zwaargewonde officier vluchtte naar een boerderij. Vanuit die boerderij contacteerde hij de hulptroepen.

- advertentie -

Friedrich Christiansen
Friedrich Christiansen
De Duitsers besloten dat de verzetsactie gewroken moest worden. Generaal Friedrich Christiansen liet het hele dorp omsingelen en zorgde er voor dat de mannen van de vrouwen werden gescheiden. Vervolgens werden ruim 100 woningen in brand gestoken. Zes mannen en een jonge vrouw werden rond die tijd neergeschoten.

661 mannen worden op transport gesteld naar Kamp Amersfoort. Hier worden 59 mannen vrijgelaten. De overige mannen worden naar concentratiekampen als Bergen-Belsen, Beendorf en Ladelund gebracht. Dertien mannen weten tijdens het transport naar deze kampen te ontkomen. Ze springen uit de trein.

Herdenkingscentrum

Vlakbij het monument ter nagedachtenis aan de razzia is en herdenkingscentrum te vinden. De Puttense stichting Oktober 44 onderhoudt dit centrum. Op de website van deze stichting is veel documentatie te vinden over de Puttense razzia.

Bij de Oude Kerk van Putten is een gedenkteken te vinden met het opschrift ‘van hier werden zij weggevoerd’. Koningin Juliana onthulde dit monument op 2 oktober 1947.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: